ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" готовий дати Україні ще грошей на заповнення ПГС

Міллер не хоче повторення ситуації минулої зими, "коли Україна відбирала газ із транзитної труби".

"Газпром" готовий дати Україні ще грошей на заповнення ПГС

"Газпром" готовий надати Україні додаткове фінансування на закупівлю газу для заповнення її підземних сховищ, заявив у середу журналістам голова російського холдингу Олексій Міллер.

"Ми надали аванс нашим українським колегам у тому обсязі, який вони попросили. Попросили 2 мільярди доларів - дали 2 мільярди доларів. Якщо Україні потрібні ще додаткові гроші для того, щоб закачати необхідний обсяг газу, щоби без проблем пережити майбутню зиму, ми розглянемо можливість надання додаткового фінансування", - сказав Міллер.

Голова "Газпрому" розповів, що під час переговорів, які відбулися сьогодні в Києві, обговорювали, зокрема, питання проходження осінньо-зимового максимуму 2012-2013 року і закачування необхідних обсягів газу в ПГС України, щоб не допустити збоїв із транзитом російського газу через територію України в Європу наступної зими.

"Є розуміння того, що сторони повинні провести абсолютно відвертий обмін думками про реальний стан справ. Нам необхідно чітко розуміти, який обсяг газу буде закачано Україною в період закачування і який обсяг газу залишився в ПГС України на момент закінчення відбору в 2012 році", - сказав Міллер.

Якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу в ПГС, то, вочевидь, це призведе до того, що Україна відбиратиме несанкціоновано з експортної транзитної труби російський газ, призначений для європейських споживачів узимку 2013 року у великих обсягах

— Олексій Міллер, голова правління "Газпрому"

Він не вказав, які обсяги газу необхідно закачати, пославшись на те, що для оцінки цієї кількості необхідне розуміння, які залишки газу нині є в сховищах України. Міллер додав, що необхідно вжити заходів, щоб не допустити несанкціонованого відбору газу українською стороною під час піку зимових холодів.

"Ми не хочемо повторення ситуації минулої зими, коли в лютому Україна відбирала газ із транзитної труби. Розуміємо, що нашим українським колегам необхідні обігові кошти для того, щоб закачування провести в повному обсязі", - сказав голова "Газпрому".

Нагадаємо, в червні цього року "Газпром" надав "Нафтогазу" аванс у розмірі 2 мільярдів доларів за транзит російського газу. Аванс дозволив українському держхолдингу поповнити обігові кошти для закупівлі природного газу та подальшого його закачування в ПГС. Своєчасне заповнення газом підземних сховищ України дозволить "Нафтогазу" виконати свої зобов'язання з безперебійного транзиту російського газу до Європи цієї зими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram