ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" не вбачає зв'язку між ціною на газ і входженням України у МС

Міллер не знайшов механізму зниження ціни на газ для України.

"Газпром" не вбачає зв'язку між ціною на газ і входженням України у МС
Фото: zn.ua

Очільник "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що холдинг не пов'язує зниження ціни на газ для України з входженням Києва у Митний союз.

"Газпром" не пов'язує цих питань. Ми видобуваємо газ, транспортуємо, продаємо", - сказав Міллер у середу, відповідаючи на питання, чи може "Газпром" знизити вартість палива для України за умови вступу країни до Митного союзу.

"Ми відповідаємо за газові контракти... А не за питання Митного союзу", - додав голова "Газпрому".

Україна, повністю залежна від постачань російського "блакитного палива", вже більш ніж два роки намагається переглянути чинні газові угоди з Росією, називаючи ціну завищеною, а самі контракти - кабальними.

Ми не бачимо підстав для перегляду ціни на газ для України. Ціна для України на газ абсолютно нормальна, вона ринкова і вона нижча, ніж для багатьох інших країн

— Олексій Міллер

Росія в обмін на перегляд ціни домагається доступу до управління українською газотранспортною системою. Київ і Москва не відкидають, що за підсумками перемовин може бути створено консорціум з управління українською ГТС, однак формату такого консорціуму наразі не визначено. Київ хоче, щоб у цьому консорціумі брали участь три сторони: ЄС, Росія та Україна.

З іншого боку, Москва пропонує Києву увійти до Митного союзу, зазначаючи, що скасування митних бар'єрів було б дуже вигідним для України і зробило б суттєвий внесок у ВВП країни. Проте Київ готовий лише до співпраці у форматі "три плюс один", що не влаштовує Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram