ГоловнаЕкономікаДержава

Парламент затвердив закон про земельні аукціони

Закон розв'яже руки державній і місцевій владам у питанні продажу землі.

Парламент затвердив закон про земельні аукціони
Фото: newzz.in.ua

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект № 10231-3 про внесення змін до Земельного кодексу (щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону).

"За" відповідний законопроект проголосували 253 народні депутати за мінімально необхідних 226.

Набуття чинності закону розв'яже руки державній і місцевій владам у питанні продажу та здачі в довгострокову оренду землі, яка перебуває в державній і комунальній власності, в приватні руки.

Питання проведення земельних аукціонів із продажу ділянок державної та комунальної власності та прав оренди на них багато років залишалося не врегульованим. Згідно з Земельним кодексом України, торги мали проходити за процедурою, встановленою законом.

Окрім того, відсутність законодавчо визначених принципів продажу через аукціони земельних ділянок державної або комунальної власності змусило місцеві органи влади шукати вирішення цієї проблеми в рамках своєї компетенції. Багато міських рад затвердили власні порядки продажу комунальних земель на відкритих торгах. Але з юридичного погляду такі правила певною мірою суперечать вимогам чинного законодавства, результати торгів можна легко оскаржити в судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram