ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні другий місяць поспіль спадають ціни, - Держстат

Інфляція від початку року дорівнює майже нулю.

В Україні другий місяць поспіль спадають ціни, - Держстат
Фото: Макс Левин

Споживчі ціни в червні знизилися на 0,3%, стверджують у Державній службі статистики. Від початку року інфляція в Україні становить лише 0,1%.

Порівняно із травнем 2011 року у травні 2012-го споживчі ціни знизилися на 1,2%.

За оцінкою Держстату, у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,8%. Найсуттєвіше (на 13,5%) подешевшали яйця. На 1,1-2,9% знизилися

ціни на овочі, молоко, рис, продукти переробки зернових, сири, цукор, масло, сало.

На 0,3-0,4% подешевшали яловичина, свинина, кисломолочна продукція, оливкова олія, фрукти. Тим часом на 0,3-1% зросли ціни на м'ясо птиці, соняшникову олію, безалкогольні напої та маргарин.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,5%. Також Держстат зафіксував підвищення цін у сфері охорони здоров'я - на 0,3%, що, за оцінкою відомства, передусім пов'язано із сезонним подорожчанням санаторно-курортних послуг на 3,5%.

Ціни на пальне в червні знизилися на 2,5%, тим часом зросла вартість перевезень пасажирським залізничним транспортом - на 4,1%.

Окрім цього, на 0,1-0,8% подешевшали аудіотехніка, фотоапаратура й обладнання для обробки інформації, одяг і взуття, побутова техніка.

Нагадаємо, що в травні в Україні також зафіксували дефляцію.

При цьому Президент Віктор Янукович припускає, що ціни у другому півріччі зростатимуть швидше. На думку голови НБУ Сергія Арбузова, 2012 року інфляція становитиме 5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram