ГоловнаЕкономікаДержава

Україні потрібно змінити енергетичну політику, - голова Держенергоефективності

За словами експерта, сфокусуватися потрібно не на задоволенні зростаючого попиту.

Україні потрібно змінити енергетичну політику, - голова Держенергоефективності
Фото: kief.com.ua

Україні необхідно кардинально змінити енергетичну політику, сфокусувавшись на енергоефективності, енергозбереженні та відновлювальних джерелах енергії, а не на задоволенні зростаючого попиту на енергоносії за рахунок розвитку традиційної енергетики.

Про це заявив голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич.

"Я переконаний, що без кардинальної зміни векторів енергетичної політики Україна зациклиться на небезпечній і неефективній енергетичній системі", - сказав він у Києві в понеділок під час громадських слухань, присвячених обговоренню проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

Кажучи про альтернативну енергетику, Пашкевич зазначив, що, оприлюднений Міністерством енергетики та вугільної промисловості документ, встановлює обмеження, а не ймовірні орієнтири розвитку цієї галузі. Фактичні темпи розвитку відновлюваної енергетики, за його словами, в рази випереджають показники, закладені в енергостратегії.

Українські й іноземні інвестори, за словами голови Держенергоефективності, до 2015 року планують побудувати і ввести в експлуатацію понад 1,5 ГВт у сегменті вітроенергетики, щонайменше 1 ГВт - у сегменті сонячної енергетики, 150 МВт - у сегменті малої гідроенергетики, а також більш ніж 150 МВт у сегменті електрогенерації з біомаси і біогазу.

"Відновлювальні джерела енергії вже відіграють центральну роль у посиленні стабільності та енергетичної безпеки в усьому світі. Їх значення в найближчі десятиліття тільки зростатиме", - додав Пашкевич.

У громадських слуханнях з обговорення енергостратегії, організованих Асоціацією учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України, крім представників Держенергоефективності, також узяли участь голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, директор Асоціації відновлювальної енергетики "Альтернатива" Віталій Ковач, координатор Української мережі енергетичних інновацій Greencubator Роман Зінченко, а також керівники компаній-учасників ринку (насправді був лише Володимир Житник, "Енергоінвест").

Як повідомляли, Міненерговугілля місяць тому оприлюднило проект оновленої енергостратегії. Документ містить скромні орієнтири розвитку відновлювальної енергетики. Так, до 2020 року частка електроенергії з поновлюваних джерел у загальному обсязі виробництва повинна зрости до 1,7%, а до 2030 року лише до 4,6%.

Чинну редакцію Енергетичної стратегії України на період до 2030 року було розроблено 2005-го і схвалено Кабінетом Міністрів 2006 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram