ГоловнаЕкономікаДержава

Росспоживнагляд: Україна зриває домовленості із "сирної проблеми"

У відомстві заговорили про формальний підхід до підготовки продукції.

Росспоживнагляд: Україна зриває домовленості із "сирної проблеми"
Фото: www.vmdaily.ru

"Лозівському молочному заводу" (Україна) відмовлено в можливості постачати сир на російський ринок.

Про це йдеться в повідомленні Російської санітарної служби, яка акцентувала на тому, що Україна зриває домовленість про "сирну проблему".

У повідомленні Росспоживнагляду сказано, що відомство розглянуло матеріали ТОВ "Лозівський молочний завод" про усунення вад, виявлених під час інспектування цього підприємства на відповідність випущеної продукції вимогам російського техрегламенту на молоко і молочну продукцію.

"Під час розгляду зазначених матеріалів зауважено формальний підхід до їхньої підготовки, зокрема щодо здійснення на підприємстві виробничого контролю та ідентифікації виготовлених сирів і сирних продуктів, що не дозволяє ухвалити рішення про допуск продукції цього підприємства на російський ринок", - заявили в Росспоживнагляді.

"До цього часу в Росспоживнагляд не надійшла від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України повна інформація про діяльність українських лабораторій з проведення досліджень сирів, з метою їх постачання на російський ринок", - повідомили в службі.

"Окрім того, українська сторона в особі Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів не виконує домовленості про підготовку та підписання меморандуму про співпрацю з Федеральною службою з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини", - сказали в Росспоживнагляді.

У відомстві заявили, що в лабораторію Росспоживнагляду надійшло 236 зразків сиру виробництва ПП КФ "Прометей", філія "Менський сир", ТОВ "Гадячсир", ПАТ "Пирятинський сирзавод", ЗАТ "Дубномолоко". Досліджено 217 зразків продукції, на 214 видано висновки про відповідність санітарно-епідеміологічним нормативам.

Нагадаємо, що Росія оголосила "сирну війну" на початку лютого, заборонивши імпорт сирів трьох українських виробників, а потім розширила цей список. До кінця лютого під забороною опинилося близько половини імпорту українського сиру в РФ.

Росспоживнагляд перевірив три підприємства в Україні: ТОВ "Гадячсир" (Полтавська обл.), ПП КС "Прометей", філія "Менський сир" (Чернігівська область) і АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область).

За підсумками перевірки ревізори виявили "численні порушення". Однак пальмової олії, через яку й розпочалася "сирна війна", не знайшли.

20 квітня Росспоживнагляд офіційно дозволив постачання сиру з трьох українських заводів, які раніше проінспектували російські експерти: ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод" і ПП КФ "Прометей", філія "Менська". "Для всіх одна умова - зразки продукції до нас на дослідження, і будемо вирішувати (постачання)", - заявив Онищенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram