ГоловнаЕкономікаДержава

На "Східно-європейській фондовій біржі" відбулися угоди з купівлі-продажу акцій облгазів

Протягом 2012 року на "Українській біржі" було укладено десять таких угод.

На "Східно-європейській фондовій біржі" відбулися угоди з купівлі-продажу акцій облгазів
Фото: sakhapress.ru

У середині липня на "Східно-європейській фондовій біржі" (Київ) відбулося дві угоди щодо купівлі-продажу акцій підприємств із газозабезпечення та газифікації ПАТ "Волиньгаз" і ПАТ "Київоблгаз".

За даними біржі, 17 липня було здійснено операцію з купівлі-продажу 9,5 тис. акцій "Київоблгазу" за ціною 1,05 грн за штуку на загальну суму 9,975 тис. грн, а 19 липня операцію з купівлі-продажу 50 тис. акцій "Волиньгаз" за ціною 0,99 грн за штуку на загальну суму 49,5 тис. грн.

Таким чином, після оголошення Фондом Держмайна старту продажів державних пакетів акцій у міськ- і облгазів із літа поточного року з'явився інтерес до цінних паперів газорозподільних компаній, хоча наразі йдеться про невеликі угоди.

Протягом 2012 року на "Українській біржі" було укладено десять угод із купівлі-продажу акцій облгазів ("Київоблгаз" і "Донецькоблгаз"), тоді як на ПФТС угоди з акціями облгазів не здійснювали. Від початку поточного року ціна однієї акції "Київоблгазу" на "УБ" збільшилася з 0,9 до 1 грн.

ФДМ 2012 року має намір виставити на продаж через конкурси великі державні пакети акцій 20 міськ- і облгазів. Дрібніші держпакети ще 22 газорозподільних підприємств ФДМ виставить на продаж через фондовий ринок.

Раніше голова ФДМ Олександр Рябченко говорив про труднощі з визначенням ринкової вартості запланованих до реалізації держпакетів облгазів, оскільки їх акції практично не котируються на фондовому ринку.

ФДМ уже оголосив конкурс із продажу 25% акцій ПАТ "Миколаївгаз". Стартова вартість пакета - 18,4 млн грн, крок торгів - 0,185 млн грн, гарантійний внесок - 3,68 млн грн.

Пропозиції учасників приймають до 24 липня включно, конкурс відбудеться 1 серпня.

До конкурсу допускаються юридичні особи, які протягом останніх трьох років займаються розподілом газу за регульованим тарифом, або володіють не менш ніж 20% відповідної компанії. Державна частка в статутному капіталі претендентів на покупку пакета "Миколаївгазу" не повинна перевищувати 25%. До конкурсу не допускають офшорні компанії.

Згідно з умовами конкурсу, покупець повинен протягом трьох років інвестувати в розвиток "Миколаївгазу" 3,854 млн грн. Зокрема, 2,76 млн грн необхідно спрямувати на установку вузлів обліку природного газу на газових мережах, шафових регуляторних пунктів, установку систем контролю за станом обладнання газорегулюючих пунктів. Окрім того, 1,094 млн грн повинно бути інвестовано в установку систем дистанційного отримання показників із вузлів абонентського обліку.

Також покупець має забезпечити зниження виробничо-технологічних втрат газу "Миколаївгаз" до нормативного рівня з 2015 року.

ФДМ після продажу держпакета "Миколаївгаз" планує виставити на торги 25% "Івано-Франківськгаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram