ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін має намір видавати податкові пільги в ручному режимі

Уряд підготував законопроекти про стимулювання інвестиційної діяльності.

Кабмін має намір видавати податкові пільги в ручному режимі
Фото: rusconsalting.ru

Кабінет Міністрів підготував пакет з трьох законопроектів №11026-11028, спрямований на стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях української економіки для створення нових робочих місць, пише "Коммерсант-Украина".

Базовий законопроект про створення привабливого інвестиційного клімату визначає критерії інвестпроектів, які отримають державну підтримку. Великий бізнес повинен буде вкласти не менше ніж 3 млн євро і створити 150 нових робочих місць. Для середнього бізнесу ці показники становитимуть 1 млн євро і 50 осіб відповідно, малого - 500 тис. євро і 25 осіб. Середня зарплата на всіх цих підприємствах повинна буде в 2,5 рази перевищувати мінімальну.

Водночас уряд не вказав, які саме галузі є пріоритетними. На думку експертів і представників бізнес-асоціацій, така невизначеність говорить про можливість ручного управління інвестпроектами та надання пільг вибраним підприємствам.

Два інших законопроекти Кабміну передбачають розширення переліку податкових пільг при реалізації проектів. З 1 січня 2013 року на перші 5 років бізнес буде звільнено від сплати податку на прибуток, ще через 5 - буде платити його за ставкою в 8%, і лише з 2023 підприємства повернуться до базової ставки, яка до того моменту скоротиться до 16%. Крім того, на 5 років дається право безмитного ввезення обладнання.

Нагадаємо, в Кабміні вважають, що для попередження негативного впливу світової кризи на українську економіку ВВП країни повинен збільшуватися на 5-6% на рік. Вчора прем'єр Микола Азаров заявив, що для цього економку потрібно переводити на інтенсивну модель розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram