ГоловнаЕкономікаДержава

Умови для експорту погіршуються, - економіст

У другому півріччі негативне сальдо поточного рахунку зросте.

Умови для експорту погіршуються, - економіст
Фото: www.dragon-broker.com

У другому півріччі 2012 року негативне сальдо рахунку поточних операцій України (в основному формується за рахунок результатів зовнішньої торгівлі) зросте. У першому півріччі сальдо поточного рахунку становило мінус $ 3,645 млрд. Про це LB.ua повідомила Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital.

"Погіршується динаміка експорту щодо багатьох товарних груп порівняно з минулим роком. У другому півріччі негативне сальдо поточного рахунку буде більшим, ніж у першому півріччі. Зовнішній попит залишиться слабким, що негативно позначиться на динаміці експорту, плюс восени і взимку збільшиться імпорт газу", - пояснила економіст.

Погіршується динаміка експорту щодо багатьох товарних груп порівняно з минулим роком.

Рахунок поточних операцій - частина загального зведеного платіжного балансу. Платіжний баланс відображає співвідношення платежів за кордон і надходження грошей з-за кордону, підсумки всіх угод між резидентами та рештою світу. Приплив коштів у країну записують із позитивним знаком, відтік - із негативним. В останньому випадку країна матиме дефіцит ПБ, тобто країна більше витрачає грошей за кордоном, аніж отримує ззовні, живе не за можливостями. У підсумку це може негативно позначитися на курсі національної валюти. Перше півріччя Україна закінчила з негативним сальдо платіжного балансу на рівні $ 1,12 млрд.

"Такий рівень негативного сальдо платіжного балансу не можна назвати критичним. Цей показник швидко змінюється від місяця до місяця. І якщо торік ми перше півріччя закінчили з профіцитом, то в другому півріччі негативне сальдо різко зросло, і рік закінчили з дефіцитом $ 4,2 млрд" , - пояснює економіст.

Ситуація з платіжним балансом могла б позначитися на курсі гривні, якби Нацбанк не підтримував її курс продаючи свої золотовалютні запаси. Принаймні до листопада (кінця парламентської передвиборної гонки) немає підстав очікувати ослаблення гривні. Але і в останні місяці 2012 року Нацбанк може втримати ситуацію.

"Усе залежатиме від економічної ситуації в Європі та світі, а також від попиту на інвалюту всередині країни. Я б радила простим громадянам орієнтуватися на поведінку НБУ на міжбанку. Якщо резерви Національного банку будуть скорочуватися більш ніж на $ 1 млрд у місяць декілька місяців поспіль, то це тривожний знак для курсової стабільності", - пояснює Бєлан.

Я радила би простим громадянам орієнтуватися на поведінку НБУ на міжбанку.

У червні резерви НБУ скоротилися відразу на $ 1,44 млрд до $ 29,32 млрд. Утім таке різке скорочення резервів було зумовлене необхідністю розплачуватися з погашенням великих зовнішніх боргів, перш за все перед "ВТБ Банком".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram