ГоловнаЕкономікаДержава

Британці почнуть видобуток газу в Полтавській області 2012 року

Компанія повідомила про проведення робіт із гідравлічного розриву пласта.

Британці почнуть видобуток газу в Полтавській області 2012 року
Фото: www.finobzor.com.ua

Компанія JKX Oil & Gas і Schlumberger домовилася про гідророзрив пласта (ГРП) на свердловині R-103 Руденківського родовища (Полтавська область).

Результати свердловини R-103 показують течію близько 229 тисяч кубометрів газу і 18 барелів конденсату на день. Свердловину пробурено на глибину 4,641 кілометра.

ГРП - один із методів інтенсифікації роботи нафтових і газових свердловин. Метод полягає у створенні високопровідникової тріщини в цільному пласті для забезпечення припливу флюїду, який видобувають (газ, вода, конденсат, нафта або їх суміш), до вибою свердловини. Технологія здійснення ГРП включає закачування в свердловину за допомогою потужних насосних станцій рідини розриву (гель, у деяких випадках вода, або кислота) за тиску, що вищий тиску розриву нафтоносного пласта. Для підтримки тріщини у відкритому стані в теригенних колекторах використовують розклинювальний агент - проппант, у карбонатних - кислоту, яка роз'їдає стінки створеної тріщини.

Після проведення ГРП дебіт свердловини, як правило, різко зростає. Метод дозволяє "оживити" свердловини, які простоюють і на яких видобуток нафти традиційними способами вже неможливий або малорентабельний. Окрім того, нині метод застосовують для розробки нових нафтових пластів, вилучення нафти з яких традиційними способами нерентабельне, зважаючи на отримання низьких дебітів.

На відео: презентація компанії Schlumberger

Компанія JKX Oil & Gas plc (Великобританія), що володіє Полтавською газонафтовою компанією, 7 серпня підписала договір із нафтосервісною компанією Schlumberger (штаб-квартири в США і Франції) про проведення гідророзриву пласта (ГРП) на свердловині R-103 Руденківського родовища (Полтавська область). Про це йдеться в повідомленні британської компанії на Лондонській фондовій біржі.

Роботи на свердловині планують здійснювати в третьому кварталі 2012 року і в другому кварталі 2013 року. В зимовий період JKX Oil & Gas не має наміру проводити операції ГРП через складні кліматичні умови та складну логістику.

Основним активом JKX Oil & Gas в Україні є Полтавська газонафтова компанія, що займається видобутком вуглеводнів на Ігнатівському, Молчанівському, Ново-Миколаївському, Руденківському, Заплавському, Єлизаветівському, Червоноярському, Східному родовищах у Полтавській області.

JKX Oil & Gas також має ліцензії на нафтогазові ділянки в Грузії, Болгарії, Туреччині, Італії, США та Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram