ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ: Ісландія на диво швидко впоралася з кризою

Рейк'явік не боровся з проблемами в економіці коштом своїх громадян.

МВФ: Ісландія на диво швидко впоралася з кризою
Фото: segodnya.ua

Міжнародний валютний фонд вважає, що країни, які зараз у скрутному фінансовому становищі та змушені звертатися по допомогу до міжнародних кредиторів, можна брати приклад з Ісландії.

Ця країна на диво швидко впоралася з наслідками боргової кризи, сказано в доповіді фонду. Рішення покласти збитки на власників облігацій банків, а не на платників податків, і залишити без змін систему соціальної допомоги дозволило уникнути повномасштабної кризи і тривалого економічного спадання.

"Ісландія з моменту кризи домоглася значних успіхів. Ми зберігаємо позитивний прогноз темпів зростання її економіки, які будуть особливо високими цього і наступного року, вважаючи, що розвиток зачепив усі сфери економіки острова", - заявила Дарія Захарова, голова робочої групи МВФ в Ісландії. Цього року економіка Ісландії зросте на 2,4%, тоді як економіка країн єврозони зменшиться на 0,3%, очікують експерти фонду.

Рейк'явік вирішив не рятувати банки, борги яких удесятеро перевищували ВВП країни, і ввів тимчасове обмеження на валютні операції. Ці заходи допомогли запобігти спекулятивній атаці на валютному рику і дозволили зосередити ресурси на підтримці місцевих підприємців і домогосподарств. "Серйозним успіхом ісландського уряду є збереження в повному обсязі системи соцзабезпечення на тлі помітного скорочення дефіциту держбюджету", - зазначила Захарова.

Нагадаємо, президент України Віктор

Янукович заявив, що країні вкрай потрібні кредити МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram