ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр пояснив вибір переможця конкурсу щодо Скіфської ділянки

Консорціум пообіцяв більше грошей, аніж "Лукойл".

Міністр пояснив вибір переможця конкурсу щодо Скіфської ділянки
Эдуард Ставицкий
Фото: finforum.org

Міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький підтвердив, що переможцем конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції зі Скіфської вуглеводної площі, розташованої на шельфі Чорного моря став пул компаній на чолі з ExxonMobil (у нього також увійшли Shell, Petrom і "Надра України").

За його словами, перевагу було віддано цій заявці, зокрема, й тому, що консорціум запропонував витрати на пошукові роботи більш ніж удвічі вищі за аналогічну пропозицію конкурентів. "Після укладення договору про розподіл прибутку, яке відбудеться цього року, державний бюджет отримає 325 млн доларів, що більше, ніж раніше передбачувані урядом 300 млн", - сказав він. Також Ставицький повідомив, що, згідно з пропозицією консорціуму на чолі з ExxonMobil, частка держави в реалізації продукції становитиме 25%, тоді як раніше таку частку передбачали в розмірі 20%.

За словами міністра, вибір пов'язаний і з тим, що в обраному консорціумі представлено найбільші світові енергетичні компанії. Крім того, важливою подією, на думку Ставицького, є включення в заявку НАК "Надра України" з часткою 10%.

При цьому фінансову складову участі державної компанії в цьому проекті повністю беруть на себе ExxonMobil, Shell і OMV (до якої входить Petrom).

За даними Ставицького, на Скіфській площі можливий видобуток близько 5 млрд кубометрів газу на рік.

Нагадаємо, в конкурсі також брала участь "дочка" російського "Лукойлу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram