ГоловнаЕкономікаДержава

У Раді не захищають інтересів ОПК, - думка

Депутати не стежать за виконанням державних програм.

У Раді не захищають інтересів ОПК, - думка
Фото: flamber.ru

У Верховній Раді немає людей, які могли б відстоювати інтереси вітчизняних промислових підприємств, зокрема заводів оборонно-промислового комплексу.

Про це у блозі на LB.ua пише Олександр Порада, гендиректор Асоціації промислових підприємств "Слобода" (Харків).

За його словами, нинішня Рада не стежить за виконанням державних програм, що стосуються ОПК. "Приміром, за прийнятою 2008 року п'ятирічною програмою розвитку та реформування ОПК, щорічно підприємства бронетанкової галузі разом мусили отримати 50 млн грн. Ці кошти мали виділити на підготовку високотехнологічного виробництва та впровадження сучасних танків "Оплот", на які є попит не тільки в нашій армії, та серії БТР-4. І наразі ні копійки із цих грошей до заводів не дійшло", - зазначає Порада.

Він зауважує, що у зв'язку із цим у бюджеті на 2013 рік цим підприємствам за цією програмою мусили передбачити 250 млн грн.

Окрім того, він нагадав, що кілька років тому підготували законопроект, що визначає можливість приватизації збиткових державних підприємств ОПК. Однак незважаючи на те, що в ньому були передбачені серйозні гарантії для держави і вимоги до інвесторів, законопроект не знайшов підтримки.

"Начебто дуже здоровий проект, який міг би дозволити залучити серйозні інвестиції в економіку, але депутати у Верховній Раді думали інакше. Чому? Невже так турбувалися про державні заводи, які завдяки їхній милості роками не отримували замовлення? Чи, може, багатьом із них було просто невигідно, щоб ці заводи відроджувалися?" - переймається питанням Порада.

Нагадаємо, голова РНБО Андрій Клюєв вважає, що прискорений розвиток ОПК дозволить Україні значно прискорити свій загальний розвиток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram