ГоловнаЕкономікаДержава

В українській економіці 350 млрд грн перебувають "у тіні"

Зокрема, 170 млрд грн становить зарплата в "конвертах".

В українській економіці 350 млрд грн перебувають "у тіні"
Фото: tutbablo.ru

Згідно з оцінками податківців, обсяг тіньового сектору української економіки становить щонайменше 350 млрд грн на рік.

Цей обсяг розподіляється так: 170 млрд грн становить зарплата в "конвертах", 100 млрд - доходи власників активів - переведення безготівкових коштів у готівкову форму або переказування на інвалютні рахунки в іноземних банках, 35 млрд - неофіційні платежі, 45 млрд грн - основні засоби, матеріальні ресурси і послуги тіньового сектору.

"Такі оптимістичні оцінки тіньового сектору (менш ніж чверть від закладеного в бюджеті прогнозного значення номінального ВВП на нинішній рік - близько 1,5 трлн грн) можуть виявитися сильно заниженими. Варто лише згадати, що згідно з останніми опублікованими офіційними урядовими даними, частка тіньового сектору 2010 р. становила близько 38% офіційного ВВП, збільшившись після настання кризи більш ніж на десять відсоткових пунктів. А останні оцінки, наприклад, Світового банку були ще менш оптимістичними - за підрахунками його експертів, частка неформальної економіки в Україні становила близько 50%", - зазначає видання .

Водночас, за попередніми даними Мінекономрозвитку, 2011 р. рівень тіньової економіки в Україні скоротився на 4% порівняно з 2010 р. і становив 34% від обсягу офіційного ВВП.

Зниження рівня тінізації національної економіки відбулося в умовах завершення гострої фази кризи і переходу до фази відновлення економічного зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram