ГоловнаЕкономікаДержава

У Мінекономіки зафіксували зростання тінізації економіки

У тіні перебуває третина ВВП України.

У Мінекономіки зафіксували зростання тінізації економіки

Рівень тінізації економіки України в першому кварталі зріс на 0,4 процентних пункта порівняно з першим кварталом минулого року, однак його номінальний показник залишається на рівні 34%, оскільки виражається лише в цілих числах.

Про це йдеться в підсумках дослідження Мінекономрозвитку, оприлюднених на його сайті. "Отже, рівень тіньової економіки в Україні в 1-му кварталі не змінився порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 34% від рівня офіційного ВВП", - зазначено в документі.

Разом з тим залишається низка ризиків щодо зростання тінізації економіки в майбутньому. "Вони пов'язані з поновленням процесів рецесії в країнах єврозони і збереженням значних фінансових (боргових) проблем на зовнішніх ринках, що в разі їх поширення може спричинити різке уповільнення темпів економічного зростання і в Україні. Також високими залишаються внутрішні ризики дестабілізації економічної ситуації, серед яких найбільшими є збільшення від'ємного сальдо поточного рахунку платіжного балансу, зростання девальваційних очікувань і низька кредитна активність", - говориться в документі.

Нагадаємо, згідно з оцінками податківців, обсяг тіньового сектору української економіки становить щонайменше 350 млрд грн на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram