ГоловнаЕкономікаДержава

Експерти не вірять, що Росія пропустить в Україну туркменський газ

"Газпрому" невигідно втрачати прибутковий ринок України.

Експерти не вірять, що Росія пропустить в Україну туркменський газ
Фото: EPA/UPG

Бажання України отримати доступ до газотранспортної системи Росії, щоб мати можливість імпортувати туркменський газ, навряд здійсниться.

Як стверджує експерт із питань енергетики Центру Разумкова Володимир Омельченко в документах про створення зони вільної торгівлі з СНД гарантій вільного пересування газу немає. За словами експерта, в угоді справді йдеться про вільний транзит, але одночасно стаття 3 цієї угоди виключає з вільного транзиту саме трубопровідний транспорт.

"Мені не дуже зрозуміла заява пана Азарова. Про які переговори може йтися? Яким чином він планує домагатися пропуску туркменського газу через російську територію, якщо він своїми руками підписав цю угоду і, зокрема, пункт 3?" - зазначає Омельченко.

З іншого боку, навіть якщо угода про вільну торгівлю в СНД і передбачала можливість вільного транспортування газу, Росія, за умови скорочення власного видобутку і зростання його собівартості, і сама має плани на туркменський газ, говорить голова Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Крім того, російському "Газпрому" дуже невигідно втрачати надприбутковий український ринок, тим паче коли європейські компанії скорочують споживання газу через кризу, а також домагаються зменшення контрактної вартості російського газу.

Нагадаємо, 9 серпня Президент Віктор Янукович підписав закон про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі з СНД. Документ передбачає свободу транзиту, але із застереженням, що під дію положень, які регулюють транзит, підпадає транзит трубопровідним транспортом. Для вирішення цього питання необхідна окрема угода.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram