ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін розгляне проект оновленої енергостратегії у вересні

Найбільш спірне питання стосується відновної енергетики.

Кабмін розгляне проект оновленої енергостратегії у вересні
Фото: academic.ru

У вересні Кабмін розгляне проект відновної Енергетичної стратегії України до 2030 року.

За даними "Економічних вістей", найбільш спірне питання, яке Міненерговугілля як автор проекту оновленої стратегії має намір додатково обговорити із галузевими фахівцями, стосується відновної енергетики. В оновленій стратегії передбачено, що до 2030 року обсяг електроенергії, виробленої з джерел нетрадиційної та відновної енергетики в електроенергетичному балансі країни повинен становити близько 5%.

Основним опонентом проекту Міненерговугілля може виступити нинішній секретар РНБО Андрій Клюєв, із яким пов'язують провідного виробника сонячної енергії в Україні компанію Activ Solar. 2011 року державний Ощадбанк виділив 2,6 млрд грн інвестицій на розвиток сонячної енергетики. Отже, держава проінвестувати більш ніж половину з уведених в дію торік 100 МВт потужностей сонячної генерації.

Також видання зазначає, що стрімке збільшення частки ВДЕ в енергобалансі може спричинити зростання цін на електроенергію для населення. Про це свідчить досвід Данії та Німеччини, де за рахунок високої вартості електрики в приватному секторі розвивається альтернативна енергетика.

Окрім того, на думку член-кореспондента Британського королівського інституту міжнародних відносин Chathman House Малкольма Грімстона, Україні не слід поспішати з тотальним переходом на відновну енергетику. На його думку, альтернативна енергетика, насамперед сонячні електростанції та вітрові парки, вразлива через зміну кліматичних умов. Як приклад він навів ситуацію, яка склалася влітку 2003 року, коли через погодні умови на три тижні зупинилися всі вітрові ферми в Північній і Західній Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram