ГоловнаЕкономікаДержава

Данилишин: як би Азаров не вважав - ВВП падає

Екс-міністр не вірить Азарову.

Данилишин: як би Азаров не вважав - ВВП падає
Фото: Соня Кошкина

Екс-міністр економіки Богдан Данилишин поставив під сумнів озвучений прем'єром Миколою Азаровим показник росту ВВП України на 2% у січні-липні.

"Які способи не знаходили би щодо обчислення ВВП, усе одно він падає - чи рахувати його квартал до кварталу, чи аналогічний період цього року до минулого. Цього разу знайшли оригінальний спосіб - за 7 місяців цього року +2% (не вказуючи стосовно якого періоду)", - написав він на своїй сторінці в мережі Facebook.

Він нагадує, що за даними Держстату, зростання ВВП за перший квартал 2012 року становив лише 2%. "Разом із тим уперше за останні 11 кварталів (після першого кварталу 2000-го) сезонно відкоригований ВВП у першому кварталі 2012 року до четвертого кварталу 2011 року знизився на 0,2%. З урахуванням сезонного чинника, у другому кварталі 2012 року проти першого кварталу 2012-го зростання ВВП України зафіксовано на рівні 1,9%. Однак деяке зростання ВВП у другому кварталі було в основному пов'язане з дією тимчасових факторів, як-от ранній початок збирання врожаю і проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тобто з якого боку не дивись - ми тупцюємо на місці або рухаємося вниз", - зазначив Данилишин.

При цьому він нагадав, що 2009 року уряд Юлії Тимошенко, в який він входив, критикували за те, що він відмовився оприлюднити дані щодо ВВП щомісяця, однак і нинішній уряд не повернувся до використання такої практики. "Дивує, чому сьогодні не обчислюють ВВП на місячній основі. 2009 року наввипередки критикували, що ми перейшли на квартальне обчислення. Якщо перейти на місячне літочислення - картина буде вкрай непривабливою", - упевнений Данилишин.

Нагадаємо, Азаров вважає завданням влади забезпечити прискорений ріст економіки - на 7-12% в рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram