ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров видасть держгарантії кредиторам термінала ЗПГ

На ці кошти планують облаштувати морську частину термінала та газотранспортну інфраструктуру.

Азаров видасть держгарантії кредиторам термінала ЗПГ
Фото: blackseanews.net

Уряд Миколи Азарова надає держгарантії на залучення 2,3 млрд грн для будівництва термінала зрідженого газу, пише "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на урядове розпорядження №603.

На ці кошти планують облаштувати морську частину термінала та газотранспортну інфраструктуру.

Таке рішення в Міненерго неофіційно пояснюють тим, що інвестори не бажають вкладати в портову інфраструктуру, яку потім треба віддати державі, а також у газопровід.

Нагадаємо, вартість будівництва термінала ЗПГ становитиме 846 млн євро. Частка держави в цьому проекті - 25%, при цьому фактично держава оплатить тільки 7% вартості проекту.

Це стратегічний об\'єкт для України, і тут питання скоріше не економіки, а питання фактично виживання України політично й економічно

— Владислав Каськів, голова Держнацпроекту

Відповідно до розробленого іспанською компанією Socoin ТЕО, проект термінала можна реалізувати протягом 49 місяців, перші обсяги газу можна буде отримати 2016 року.

Оптимальним місцем для реалізації проекту обрано майданчик біля морського торговельного порту "Південний" в Одеській області. Прогнозована потужність термінала становить 10 млрд куб. м газу на рік, період окупності - 9 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram