ГоловнаЕкономікаДержава

Україна втрачає гроші через "Північний потік"

Втрати "Газпрому" від скорочення споживання газу Україною перевищують втрати "Нафтогазу".

Україна втрачає гроші через "Північний потік"
Фото: EPA/UPG

Україна втратила понад $290 млн за сім місяців цього року від скорочення транзиту російського газу через територію країни, пише "Коммерсант-Украина".

Прокачування російського палива знизилося на 22,9%, до 50,5 млрд кубометрів. У Міненерго це пов'язують з введенням Росією цього року обхідного газопроводу "Північний потік". За підсумками року країна може недоотримати $500 млн виторгу через введення обхідного газопроводу.

Втім, сама Україна знизила споживання газу на 2,6 млрд до 32,9 млрд кубометрів. За підсумками року в міністерстві очікують падіння обсягів споживання газу щонайменше до 55 млрд кубометрів, а до кінця наступного року - до 50 млрд кубометрів.

Скорочення споживання газу призвело до зниження закупівель палива в Росії на $1,08 млрд, відзначають в Міненерго, тобто втрати "Газпрому" від скорочення споживання газу в Україні вищі, ніж упущена вигода "Нафтогазу" від падіння транзиту.

Нагадаємо, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов на початку року заявляв, що обхідні газопроводи знизять транзитне значення України до нуля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram