ГоловнаЕкономікаДержава

Крим провалив план із туристичного збору в 15 разів

Влада півострова має намір розробити механізм стягнення податку.

Крим провалив план із туристичного збору в 15 разів

Замість запланованих 50-60 млн. грн. від туристичного збору до бюджету міст і селищ Криму надійшло лише менш ніж 4 млн. грн., або менш ніж по гривні з кожного туриста.

Станом на 1 серпня в бюджети населених пунктів півострова надійшло всього 3,7 млн. грн. коштів від туристичного збору.

Це означає, що з кожного з 3,3 млн. туристів, які відвідали цього року Крим, чиновники отримали лише трохи більше 1 грн., пише "Ділова столиця".

Причини ситуації, що склалася криються в тому, що багато готелів вирішили не спантеличувати своїх гостей сплатою збору, а просто включили ці витрати у вартість проживання. Щоправда, тільки одиниці з них повністю віддали місцевій владі надходження від туристичного збору. До прикладу, п'ятизірковий готель "Вілла Олена" перерахувала в бюджет Ялти лише 3 тис. грн., тоді як аналогічний за класом і місткістю готель "Ореанда" - 121 тис. грн.

Іще гірша ситуація в сегменті міні-готелів і приватних квартир, в яких зупиняється майже 80% усіх туристів. За словами заступника голови ДПС в АРК Сергія Крюкова, неорганізовані курортники сплатили лише 21% від отриманої місцевими бюджетами загальної суми туристичного збору або 770 тис. грн.

Навчити місцеві влади збирати збір узявся прем'єр автономії Анатолій Могильов, який вирішив створити для цієї мети республіканське підприємство. Нова структура, яка почне працювати з наступного року, матиме свої відділення у всіх регіонах Криму. Але спочатку підприємство повинно розробити дієвий механізм стягування податку. Одна з ідей: готелям і міні-готелям наполегливо запропонують укласти угоду з республіканським підприємством, в якій буде обумовлено суму збору та терміни перерахування коштів до місцевого бюджету.

Однак, наголошує видання, вже сьогодні можна прогнозувати, що нові методи стягування збору навряд будуть успішними, адже щоб укласти договори з міні-готелями, спочатку їх потрібно зробити легальними. А після набуття чинності Податкового кодексу від фіскалів у тінь пішли навіть ті кримчани, які раніше здавали житло в оренду офіційно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram