ГоловнаЕкономікаДержава
Спецтема
Коррупция - СТОП!

Костюмчик для генерала

Коли депутати-регіонали запропонували перейменувати українську міліцію на поліцію, вони одразу презентували й нову форму для правоохоронців. Тоді навіть виник невеличкий скандал – у відеоролику-презентації фігурували голлівудські актори – Бред Пітт, Мел Гібсон, Брюс Уілліс…Зірки про це, вочевидь, навіть не підозрювали.

У липні митниця придбала верхній одяг на 19,8 млн грн
Фото: niklife.com.ua
У липні митниця придбала верхній одяг на 19,8 млн грн

Та поки хтось лише рахував бюджетні гроші, які можна буде освоїти на пошитті нової форми, дехто мовчки отримував мільйони з держбюджету. "Слідство.Інфо" звернуло увагу, що на сайті "Наші гроші", який моніторить Вісник держзакупівель, все частіше з’являються дві фірми – "Астра Люкс" та "Формстиль". Вони з винятковим успіхом перемагають у мільйонних тендерах. В основному шиють формений одяг для Генпрокуратури, МВС, митниці, Міноборони... А одна з них – "Астра Люкс" навіть зуміла продати погони митникам по 100 доларів за пару!

"Наші гроші" пов’язують керівників обох підприємств дружбою. "Астру Люкс" очолює "регіоналка" Ольга Сергеєва. "Формстилем", за даними сайту, керує Ганна Кописова. Ніби колись вони були колегами на іншому швацькому підприємстві.

Та хіба можуть дві маловідомі жінки стабільно вигравати у тендерах з закупівлі спецодягу? В умовах сучасної України – навряд чи. Ми направили з десяток запитів у низку відомств, які регулярно закуповують формений одяг. Тижнями чекали відповідей. І нарешті маємо повну картину щодо прибутків "Астри Люкс" та "Формстилю". Одразу впадає в око надзвичайний цьогорічний успіх цих двох фірм. Якщо торік "Астра Люкс" отримала з держбюджету 26,2 мільйони гривень, то лише за 8 місяців поточного року – 82 мільйони! Раніше щорічні прибутки фірми коливалися у межах 10-20 мільйонів.

Фото Сергеєвої з <a>from.ua</a>
Фото Сергеєвої з from.ua

Зрозуміти, яке місце займають на ринку фірми подружок, найлегше на прикладі Держмитслужби. У відомстві нам повідомили, що торік на закупівлю форменого одягу митники витратили 11 725, 38 тис. грн бюджетних коштів. Згідно інформації сайту "Закупівлі", з цих 11,7 мільйонів 5,9 мільйонів дісталися "Астрі Люкс", 5,8 млн – "Формсилю". Цього року ситуація з формою для митників майже ідентична – з 25 мільйонів на одяг фірмам двох жінок дісталося 20 мільйонів.

Генпрокуратура, як і Держмитслужба, також весь одяг шиє на підприємствах Сергеєвої та Кописової. Ці ж підприємства - серед лідерів і в Міністерстві внутрішніх справ, чиї річні закупівлі форменого одягу у кілька разів перевищують закупівлі ГПУ і митниці разом узятих. Саме час звернутися до Держреєстру по витяги щодо цих двох фірм. Дійсно, керівником "Астра-Люкс" є Ольга Сергеєва.

2009-го року пані Сергеєва очолювала фракцію Партії регіонів у Солом’янській райраді столиці, а зараз є заступницею відомого регіонала Максима Луцького, який нині балотується у нардепи.

З витягу по фірмі "Формстиль" ми дізналися, що єдиною її власницею є Ганна Туманова. Соцмережі допомогли нам з’ясувати що пані Туманова у дівоцтві мала вже відоме нам прізвище Кописова.

Нас здивувало, що витяги з Держреєстру по обидвох підприємствах (які, в принципі, є конкурентами під час тендерів), регулярно брала одна й та сама людина - Віталій Піддубний.

Одна з працівниць "Формстилю", потужності якого базуються на Чернігівщині, розказала "Слідству.Інфо", що документацію підприємств ведуть одні й ті ж спеціалісти, а самі підприємства нерідко виконують замовленнями один одного. Детально про те, що 2009-го року у "Формстилю" змінився власник, написала газета "Носівські вісті". Новим власником місцеві журналісти у статті називають… Ольгу Сергеєву.

Згідно інформації, яку отримало "Слідство.Інфо", станом на 2009-й рік серед засновників фірми "Формстиль" фігурував Сергеєв Юрій Ігорович – син нашої героїні.

Отже, виходить, за фірмами "Астра-Люкс" та "Формстиль" стоїть одна і та сама людина – Ольга Олексіївна Сергеєва. А свою подружку Ганну Кописову вона, можливо, просто попросила бути формальним власником – щоб уникнути зайвої уваги. Тепер ми розуміємо, що прибутки обидвох фірм стікаються до однієї кишені. Лише за вісім місяців 2012 року до цієї кишені потрапило 100 мільйонів гривень.

Ми можемо висловити підозру, що, маючи спільне коріння, фірми могли підігравати одна одній на тендерах, а потім ділити замовлення між собою

А тепер повернемося до тендерних закупівель форменого одягу. Нерідко у них брали участь лише дві фірми – "Астра Люкс" та "Формстиль". Ми можемо лише висловити підозру, що, маючи спільне коріння, фірми могли підігравати одна одній на тендерах, а потім ділити замовлення між собою. Тобто влаштовували театралізовані тендери. А відомства, виходить, не заважали їм ставити ці вистави за бюджетний кошт.

У Державній митній службі навіть здивувалися, коли ми їм повідомили, що "Формстиль" та "Астра Люкс" - це фактично те ж саме.

"Ну а де написано, що я маю це перевіряти? Я дійсно вперше від вас це чую. Я не перевіряю це і тендерний комітет це не перевіряє, тому що це не входить до нашої компетенції", - сказав голова Комітету з конкурсних торгів Держмитслужби Ігор Тимофеєв.

Майже ніхто з учасників ринку не захотів коментувати надзвичайні успіхи двох фірм, за якими стоїть Ольга Сергеєва. Лише один з наших співрозмовників натякнув, що колись цій пані дуже допоміг Василь Грицак.

… Ольга Сергеєва погодилася на інтерв’ю зі "Слідством.Інфо" досить швидко. Весь час підкреслювала, що говорить лише правду, тим більше, що у день нашої зустрічі було якесь церковне свято. Будь-яку причетність до "Формстилю" пані Сергєєва заперечує.

- У Носівці в мене дуже хороші стосунки. Хороші відносини не тільки з райадміністрацією... Чому? Тому що я отримую дуже багато різних листів про допомогу. І, якщо чесно, рідко відмовляю. Це знову ж таки, мусується, що я є власником "Формстилю". Це абсолютно не так. Я не власник "Формстилю".

Бізнес Сергєєвої не обмежується лише легкою промисловістю. За київською адресою Бориславська, 54 зареєстрована не лише "Астра-Люкс", а й дочірнє підприємство "Астра-мед". Воно неодноразово вигравало тендери на постачання медичного обладнання, зокрема, для Київської міськдержадміністрації. Схожі назви і спільна адреса дають привід припускати, що і медична галузь Ользі Олексіївні близька. Цей же будинок є юридичною адресою фермерського господарства "Байрон Агро", яким керує уже згаданий син Сергєєвої Юрій. В одному з інтерв’ю Юрій зізнався, що ідея створення екогосподарства належала його матері. Та й взагалі, як зазначив молодий фермер, "інвестування базових потреб відбувається з участю капіталу успішної київської компанії "Астра Люкс".

Ольга Сергеєва та її син Юрій. Фото Однокласники.ru
Ольга Сергеєва та її син Юрій. Фото Однокласники.ru

Чи справді пан Грицак допоміг пані Сергєєвій заробити стільки грошей, що вона змогла збудувати цілу бізнес-імперію та зробити сина фермером?

Сергеєва не приховує товариських стосунків з Грицаком: "Можу сказати, у нього непоганий смак… Він же взагалі – генерал! Прийшов до мене форму замовляти, ще коли був чи-то підполковником, чи-то полковником. Нормальні у нас стосунки. Але запевняю вас як віруюча людина: Василь Миколайович мені не допомагає".

Пан Грицак на прохання "Слідства.Інфо" прокоментувати товариські стосунки з Сергеєвою пустився у спогади: "Коли я був начальником… А ви знаєте, люди, які працюють з МВС, вони люблять облизувать начальників. А я не відрізнявся від любого начальника в цьому плані. Знаєте, кожній людині, коли їй лестять, воно непогано. А коли ще їй шиють форму, всі ці тонкощі, тут підібрати, там підібрати. Цим вона і догодила мені… Шила форму Сергеєва непогано".

Можливо, саме цей кітель пану Грицаку пошила пані Сергєєва?
Фото: ovsgeneral.org.ua
Можливо, саме цей кітель пану Грицаку пошила пані Сергєєва?

З 2001 по 2005 рік Василь Грицак очолював Департамент матеріального забезпечення МВС. Тоді з його ініціативи була розроблена нова форма для працівників міліції, чисельність яких складає понад 240 тисяч. Втілювало задум у життя впродовж кількох років підприємство Сергеєвої "Астра-Люкс". "Розробкою форми, яка є зараз, займалися ми. І вона визнана кращою в Європі", - поділилися з нами Ольга Олексіївна.

Отже, один раз догодивши пану Грицаку, Ольга Сергеєва отримала шанс обшити всю міліцію. "Завдяки мені це підприємство ("Астра Люкс", - авт.) взагалі стало підприємством, - зізнається Василь Грицак. - До мене то була, знаєте, маленька конторка, яка шила 3-4 костюми. Ательє було. Після того як вона пошила форму мені і всім генералам МВС, на неї звернули увагу".

Нардеп-регіонал Грицак каже, що не спілкується з Сергеєвою з 2005-го року, бо, коли змінилася влада, вона забула про нього та побігла до "оранжевої команди". "Вона навіть не хотіла зі мною ні розмовляти по телефону, ні зустрічатись. Ні запитати: "Василь Миколайович, можливо, вам зараз у тяжкі часи якийсь там костюмчик…", - обурено згадує Василь Грицак та називає колишню знайому "чисто кон’юнктурною людиною".

- А хто зараз їй допомагає у владі, що вона має такі успіхи?

- Ну я ж вам сказав, хто. Вона пролазить до кожного з міністрів. Відкривайте інтернет, дивіться прізвища міністрів і ви все зрозумієте.

Але сама Сергеєва наполягає, що "просто шиє форму краще за всіх". Скільки ж коштує задоволення носити форму від Сергєєвої? Ми подзвонили в "Астру люкс" та сказали, що хочемо замовити звичайну форму для жінки-працівниці прокуратури. Сорочка коштує близько 450 гривень, спідниця – 600 гривень, повсякденний кітель – 1450 гривень (парадний – 2300 грн). Отже, щоб мати лише один робочий комплект форми працівнику прокуратури, треба за раз викласти щонайменше 5000 гривень! Сьогодні пані Сергеєва може виставляти будь-яку ціну за власні послуги, бо колись дуже вдало пошила костюмчик для потрібного генерала.

Анна БабинецАнна Бабинец, журналист Слідство.Інфо
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram