ГоловнаЕкономікаДержава

Органи держвлади не можуть позбавити права на земельну ділянку, - ВСУ

Виняток становлять нецільове використання ділянки або його конфіскація.

Органи держвлади не можуть позбавити права на земельну ділянку, - ВСУ
Фото: job-sbu.org

Верховний Суд України (ВСУ) визнав неможливим позбавлення права на земельну ділянку за рішенням органу держвлади. Такий висновок ВСУ зробив під час розгляду справи №3-71 ЦС 12, предметом якої був спір про визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку, виданий на підставі розпорядження голови районної державної адміністрації.

"Під час розгляду цієї справи Верховний Суд України зробив правовий висновок, згідно з яким у разі, якщо на підставі розпорядження органу державної влади в особи виникло право власності на земельну ділянку, позбавити її цього права цей орган може лише з підстав і на умовах, передбачених ст. 140-149 Земельного кодексу України, а не шляхом подальшого скасування розпорядження про передачу земельної ділянки у власність особи, нехай навіть і вищим органом державної влади", - йдеться у висновках ВСУ..

Відповідно до Земельного кодексу, підставами для позбавлення права власності на землю може бути добровільна відмова власника земельної ділянки. А примусово можна позбавити власника права власності на земділянку в разі її нецільового використання або конфіскації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram