ГоловнаЕкономікаДержава

Стало відомо, коли почнуть будувати ЗПГ-термінал

Україна може взяти в оренду плавучий завод.

Стало відомо, коли почнуть будувати ЗПГ-термінал
Фото: blackseanews.net

Будівництво терміналу регазифікації зрідженого газу почнеться в листопаді. В цей самий час розпочнеться формування консорціуму інвесторів будівництва.

"Через 2 місяці, десь у середині листопада розпочнеться будівництво терміналу - будівництво стику трубопровідного, з'єднання української газотранспортної системи і терміналу. Тоді ж очікується і підписання низки різноманітних документів з нашими партнерами, а також рамкових угод про створення консорціуму з будівництва терміналу", - розповів голова Держнацпроекту Владислав Каськів на прес-конференції.

Наприкінці серпня стало відомо, що участь в будівництві ЗПГ-терміналу хоче взяти південнокорейська компанія Korea Gas Corporation (KoGas). Вчора бажання інвестувати в термінал висловила іспанська компанія Enagas. Крім того, американська Excelerete Energy може надати в оренду Україні плавучий завод з регазифікації, який використовуватиметься на першому етапі проекту.

Це стратегічний об\'єкт для України, і тут питання скоріше не економіки, а питання фактично виживання України політично і економічно

— Владислав Каськів, глава Держнацпроекту про ЗПГ-термінал

Нагадаємо, уряд збирається видати держгарантії кредиторам ЗПГ-терміналу, який розташується біля морського торговельного порту "Південний" в Одеській області. Прогнозна потужність терміналу становить 10 млрд куб. м газу в рік, період окупності - 9 років. Вартість будівництва ЗПГ-терміналу становитиме 846 млн євро. Частка держави в цьому проекті становитиме 25%. Перші обсяги газу можна буде отримати 2016 року. Очікується, що Туреччина пропускатиме через свої протоки Босфор і Дарданелли в Україні вісім танкерів з паливом щомісяця.

Зараз майже дві третини газу, що споживається в Україні, доводиться імпортувати з Росії. Вартість палива, придбаного 2011 року, перевищила $12 млрд. На думку влади, російський газ занадто дорогий. У зв'язку з цим Україна планує купувати більш дешевий газ у інших країн. По морю він буде транспортуватися в рідкому стані, а на ЗПГ-терміналі перетворюватися в газоподібний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram