ГоловнаЕкономікаДержава

Юрій Кулик: "Профспілки відстоюватимуть реальне підвищення соціальних стандартів"

Кабмін затвердив законопроект про Держбюджет на 2013 рік.

Юрій Кулик: "Профспілки відстоюватимуть реальне підвищення соціальних стандартів"
Фото: bagnet.org

"Ми не тільки бачимо резерви для гарантування громадянам України більш високих соціальних стандартів, але і внесли у зв'язку з цим свої конкретні пропозиції до основного фінансового документа країни", - заявив голова Федерації профспілок України Юрій Кулик, коментуючи затверджений на засіданні Кабміну законопроект про Держбюджет на 2013 рік.

Неможливо позбутися відчуття, що проект держбюджету на 2013 рік - лише передвиборний фарс

— Ігор Уманський, в. о. міністра фінансів (2009-2010)

"Уряд запропонував підвищення соціальних стандартів у 2013 році в розмірі більш ніж прогнозований рівень інфляції на наступний рік, - сказав він. - Зокрема, прогнозують середньорічне зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 8,7%. Профспілки пропонують встановити на 2013 рік величину прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення з урахуванням оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, а також суми податку на доходи фізичних осіб. При цьому потрібно забезпечити механізм оперативної корекції розміру прожиткового мінімуму протягом 2013 року з урахуванням даних моніторингу прожиткового мінімуму та фактичного зростання споживчих цін і тарифів".

Профспілковий лідер також зазначив: у законопроекті про держбюджет передбачено, що мінімальна заробітна плата, як і 2012 року, залишиться на рівні прожиткового мінімуму. Середній розмір мінімальної заробітної плати 2013 року передбачають у розмірі 1194 грн. "Позиція профспілки полягає в тому, щоб встановити розмір середньорічної мінімальної заробітної плати 2013 року, враховуючи приріст індексу споживчих цін і реального приросту валового внутрішнього продукту, на рівні не нижче, ніж 1215 гривень, - розповів він. - Слід визначити етапність досягнення оптимального розміру мінімальної заробітної плати, який не пізніше 2014-го має бути вищим за фактичний розмір прожиткового мінімуму для працюючої особи (з урахуванням податку на доходи фізичних осіб) і включати сімейну складову".

За словами Юрія Кулика, в урядовому варіанті держбюджету передбачено також зростання 2013-го тарифної ставки (посадового окладу) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки ЄТС) у середньому за рік на 18,3%. "Таким чином, з 1 січня 2013 року уряд планує зменшити грошовий розрив між розміром посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС і мінімальною заробітною платою з 298 грн 2012 року до 248 грн 2013-го і зберігати на цьому рівні протягом усього року, - говорить голова ФПУ. - Для порівняння: 2012-го було передбачено зменшення розриву на 28 грн - із 326 грн 2011 року до 298 грн. За таких умов уже з 1 січня 2013 року цей розрив буде зменшено на 50 грн. Профспілки пропонують підвищення тарифної ставки (посадового окладу) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з одночасним зменшенням грошового розриву між ним і мінімальною заробітною платою і зі збереженням міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень, передбачених ЄТС".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram