ГоловнаЕкономікаДержава

Енергозабезпечення регіонів України завдяки повітряній ЛЕП "РАЕС-Київська" буде значно покращено

В "Укренерго" вважають проект одним з найбільших в енергетичній галузі України.

Енергозабезпечення регіонів України завдяки повітряній ЛЕП "РАЕС-Київська" буде значно покращено
Фото: energy.gov.ua

Державне підприємство Національна енергетична компанія "Укренерго" завдяки будівництву та введенню в експлуатацію нової повітряної лінії електропередачі 750 кВ "Рівненська атомна електростанція - підстанція Київська" має намір значно покращити електропостачання енергосистеми України.

Урочиста церемонія установки першої опори нової ЛЕП, яка з'єднає Рівненську та Хмельницьку АЕС із ПС "Київська", відбулася 19 вересня 2012 року.

У церемонії взяв участь Президент України Віктор Янукович, який з центральної диспетчерської Державного підприємства "Національна енергетична компанія" Укренерго "в Києві в режимі відеоконференції дав команду на зведення опори. Після розпорядження Президента робочі в селі Наливайківка Макарівського району Київської області біля підстанції "Київська" за допомогою крана встановили опору.

"Будівництво цих трансформаторних станцій і ліній електропередачі створює умови для стабільного та якісного забезпечення електроенергією всіх центральних регіонів України і частково покращує ситуацію на сході України, у Донбасі", - заявив Президент на церемонії.

За словами директора НЕК "Укренерго" Анатолія Ходаківського, нова ЛЕП дозволить скоротити споживання органічного палива, в першу чергу - природного газу, а також зменшити викиди шкідливих речовин та парникових газів у атмосферу.

2004 року в Україні було введено в експлуатацію два атомні енергоблоки потужністю по 1000 МВт на Рівненській та Хмельницькій АЕС, завдяки чому в західному регіоні України було сконцентровано понад 5000 МВт генеруючих потужностей. Водночас в режимах річного максимуму надлишкова потужність Західного регіону може досягати до 4100 МВт. Наявні лінії електропередачі характеризуються обмеженою пропускною спроможністю, яка становить 3100 МВт, що призводить до обмеження передачі електроенергії із Західного регіону в Центральний.

З метою забезпечення якісної і повноцінної передачі максимальних обсягів електроенергії з західних в центральні області було розпочато реалізацію проекту з будівництва нової повітряної ЛЕП.

Цей проект зараз один з найбільших в енергетичній галузі України. Його загальна вартість становить понад 400 млн євро. Водночас 300 млн євро виділяють в якості кредитів Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк (по 150 млн євро), а ще 100 млн євро - власні кошти замовника цього проекту Державного підприємства Національна енергетична компанія "Укренерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram