ГоловнаЕкономікаДержава

Переведення ТЕЦ на вугілля оцінили в $4,5 млрд

Україна зможе заощадити щонайбільше 3 млрд кубометрів газу.

Переведення ТЕЦ на вугілля оцінили в $4,5 млрд
Юрий Корольчук
Фото: Макс Левин

Переведення українських теплоелектроцентралей з газу на вугілля коштуватиме країні $4,5 млрд.

Таку оцінку представив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук в статті на Forbes.ua.

"Переведення всіх ТЕЦ на використання вугілля обійдеться, за найскромнішими підрахунками, у $1,5 млрд. І це мова йде тільки про ремонт, а не модернізацію. При цьому додатково $1 млрд потрібно витратити для облаштування вугільної інфраструктури - відвали для породи, склади для вугілля, комунікації. Ще близько $2 млрд - це витрати для споруд очищення газів CO2", - зазначає він.

Ми переводимо всі наші ТЕЦ на вугілля. На це буде потрібно близько року, але ми цю роботу вже почали

— Юрій Бойко, міністр енергетики

Він повідомив, що всі ТЕЦ України споживають 6 млрд кубометрів газу. Однак на заміну обладнання може претендувати лише частина ТЕЦ. Тому реальна цифра обсягу російського природного газу, який може заощадити Україна, - це 3 млрд кубометрів (у перерахунку на нинішні ціни, економія становитиме понад $1,2 млрд, - LB.ua).

Нагадаємо, що голова Комітету з енергетики Держдуми Росії Іван Грачов вважає, що на переведення ТЕЦ на вугілля будуть потрібні не мільярди, а десятки мільярдів доларів.

За словами Миколи Азарова, шість ТЕЦ вже переведені на вугілля, а за сім місяців 2012 року Україна скоротила споживання газу майже на 3 млрд куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram