ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк покарає ще 10 банків, які зловживали на міжбанківському ринку

Банки відмовлялися продавати готівкову валюту людям у дні росту курсу.

Нацбанк покарає ще 10 банків, які зловживали на міжбанківському ринку
Фото: Макс Левин

Національний банк України застосував заходи впливу до банків, які викликали дестабілізацію на міжбанківському валютному ринку.

"Ми покарали банки, що зловживали на міжбанківському ринку, а тепер маємо намір врегулювати ситуацію на ринку готівковому", - зазначив голова Нацбанку Сергій Арбузов в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".

За його словами, після завершення перевірки буде застосовано заходи впливу до ще десятьох банків.

"Залежно від серйозності встановлених порушень - від штрафів до позбавлення ліцензій. Ми плануємо покарати банки за те, що, маючи готівкову валюту в касі, вони відмовлялися продавати її людям у дні зростання курсу, тим самим стимулюючи панічні настрої", - заявив Арбузов.

Голова НБУ нагадав, що рефінансування було видано державним банкам "Укрексімбанку", "Ощадбанку" і "Укргазбанку" під реалізацію державних проектів.

"Банки грошима скористалися не зовсім раціонально - це факт... Те грошові залишки, що звільнилися в системі, відразу ж перетекли на ринок валютний, - це, в принципі, нормальна робоча ситуація. Гроші повинні працювати. І якщо банки не хочуть направляти їх у реальний сектор (тому що не бачать нормального, кредитоспроможного клієнта), то використовують для гри на курсі. Це вибір банків, хоча при цьому вони підпилюють ту гіляку, на якій сидять. Нам це не подобається, звичайно, але це ринок, і нічого незаконного в цьому дійсно немає", - пояснив Арбузов.

Голова НБУ наголосив, що "Нацбанк не йшов і не йде з валютного ринку і продовжує контролювати ситуацію на ньому, згладжуючи коливання і жорстко реагуючи на спекуляції".

Нагадаємо, 4 вересня курс долара на міжбанку зріс до 8,20 грн. У Національному банку пояснили, що подорожчання долара було ситуативним і пов'язаним з отриманими напередодні банками рефінансуванням у розмірі 3,8 млрд грн. Регулятор сподівався, що банки пустять ці кошти на кредитування, однак частина з них потрапила на валютний ринок. У підсумку попит на валюту значно перевищив її пропозицію, що й призвело до послаблення гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram