ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін готовий продати понад тисячу стратегічних підприємств

Буде можливість приватизації "Нафтогазу" й більшості шахт.

Кабмін готовий продати понад тисячу стратегічних підприємств
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів схвалив проект закону, який передбачає скорочення переліку підприємств, заборонених до приватизації, в п'ять разів. Це означає, що буде дозволено продаж майже 1200 підприємств, у тому числі ключові енергетичні активи, шахти, спиртзаводи.

Як пише "КоммерсантЪ-Украина", документ фактично дозволяє масштабну приватизацію вугільних шахт: у власності держави в Донецькій області залишиться лише 11 підприємств, а в Луганській - 7.

Також буде проведено масову приватизацію спиртзаводів, радіотелевізійних передавальних центрів і книжково-журнальних видавництв. Приватними хочуть зробити майже всі спортивні бази, басейни і стадіони, за винятком підприємства, яке управляє київським Палацом спорту, НСК "Олімпійський", "Львів-Ареною".

У держвласності збережуть винзаводи "Коктебель" і "Массандра", але дозволять продаж низки південноукраїнських і закарпатських підприємств, включаючи Ужгородський і Одеський коньячні заводи, Одеський завод шампанських вин. Також буде дозволено приватизацію майже всіх державних елеваторів.

Зі списку об'єктів, які не підлягатимуть приватизації, також виключать НАК "Нафтогаз України", "Чорноморнафтогаз", "Укрінтеренерго" і "Укрспецтрансгаз" (транспортування зрідженого газу), ДАТ "Магістральні трубопроводи "Дружба". Вилучено зі списку Харківський електромеханічний завод, Дашавський завод композиційних матеріалів, спеціальне виробництво київського заводу "Радар" в Солотвинську солекопальню.

Нагадаємо, на початку року Президент України Віктор Янукович підписав програму приватизації на 2012-2014 роки. Вона спрямована на забезпечення високих темпів приватизації державних об'єктів, щодо яких не встановлено заборону й обмеження на приватизацію, і які є надлишковими для виконання державою своїх функцій, не користуються попитом у покупців, є збитковими та малорентабельними.

Прогнозований обсяг надходжень протягом дії програми до державного бюджету України коштів від продажу та управління державним майном повинен становити 40-60 млрд грн ($5-7,5 млрд). На поточний рік приватизаційне завдання встановлено на рівні 10 млрд грн. Поки що ФДМ розпродав держмайна менш ніж на 6 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram