ГоловнаЕкономікаДержава

Аеропорт "Бориспіль" віддадуть у приватні руки

Мінінфраструктури не бачить у аеропорту іншого майбутнього.

Аеропорт "Бориспіль" віддадуть у приватні руки

Уряд 26 вересня ухвалив постанову, згідно з якою аеропорт "Бориспіль" включено до переліку об'єктів держвласності, які можуть надаватися в концесію.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.

Міністерство дійшло до висновку, що концесія є найбільш прийнятною моделлю залучення приватних інвестицій для розвитку аеропорту.

Відомство вважає, що майбутній розвиток аеропорту можливий виключно за умови трансформації його в повноцінний хаб-вузол.

В першу чергу мова йде про розширення терміналу D, закінчення будівництва трансферної зони і термінальної частини з обслуговування внутрішніх рейсів. Така добудова, за попередніми оцінками, передбачає капітальні вкладення в розмірі 1 000 млн. грн. З урахуванням того, що підприємство зараз не має достатнього обсягу власних коштів, і враховуючи обсяги боргового навантаження, найбільш реальним варіантом є залучення професійного приватного інвестора.

Мінінфраструктури вбачає доцільною передачу в концесію цілісного майнового комплексу аеропорту, а не окремо визначеного майна.

Передбачається, що концесіонер направить в розвиток об'єкта інфраструктури в найближчі два роки не менше за 2,3 млрд грн. Водночас (оскільки договори концесії укладаються на строк не менше за 10 років) очікується, що тільки за перші 10 років бюджет отримає не менше ніж 1,5 млрд грн концесійних платежів. Виплати за зовнішніми існуючими запозиченнями аеропорту в розмірі 4 800 млн грн повинні також здійснюватись майбутнім концесіонером.

Після закінчення проекту всі побудовані в рамках концесії нові об'єкти інфраструктури залишаться у розпорядженні держави.

Концесіонера-експлуатанта з досвідом управління міжнародного рівня буде обрано на конкурсній основі. Рішення про надання концесії ухвалять тільки за результатами проведення консеціонного конкурсу Кабінетом Міністрів.

Нагадаємо, напередодні уряд схвалив проект закону, що передбачає скорочення переліку підприємств, заборонених до приватизації, вп'ятеро. Серед об'єктів, які плануються до приватизації, є НАК "Нафтогаз України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram