ГоловнаЕкономікаДержава

Азербайджан готовий завантажити "Одеса-Броди" нафтою

По українській трубі сировина надодитиме в Польщу, Німеччину та Прибалтику.

Азербайджан готовий завантажити "Одеса-Броди" нафтою
Натиг Алиев
Фото: Photo by IPI/Christina Karagiannis

Азербайджан готовий завантажити нафтопровід "Одеса-Броди" сировиною після того, як його добудують до Гданська.

"Польща повинна побудувати свою частину нафтопроводу для з'єднання із загальною системою, Україні треба трохи добудувати нафтопровід "Одеса-Броди" до польського кордону. Наше завдання - доставити сиру нафту, завантажити трубу. І ми це зробимо, як тільки буде готовий нафтопровід", - заявив він міністр енергетики Азербайджану Натіг Алієв в інтерв'ю журналістам, текст якого опубліковано на LB.ua.

За його словами, Азербайджан хоче вибудувати надійну систему транспортування нафти через Україну до Польщі, а звідти - до Німеччини та Прибалтики.

Нагадаємо, нафтопровід "Одеса-Броди", споруджений 2001 року, будували для транспортування каспійської нафти з терміналів під Одесою до Бродів і далі по нафтопроводу "Дружба" або майбутніми новими нафтопроводами на захід до країн Європи.

Через брак нафти він кілька років простоював, а потім його запустили в реверсному (зворотному) режимі, транспортуючи російську нафту з "Дружби" через Броди до Одеси для перевантаження на танкери.

2011 року нафтопровід "Одеса-Броди" було запущено в проектному напрямку для транспортування нафти до Білорусі. Всього було прокачано 990 тис. тонн нафти. Однак нині "Одеса-Броди" Білорусь не цікавить, оскільки нафта з Росії обходиться дешевше, ніж венесуельська й азербайджанська, яку качали по нафтопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram