ГоловнаЕкономікаДержава

Ініціатива податкової не тільки принесе 2,3 млрд грн, а й знизить куріння, - експерти

Експерти позитивно оцінили законопроект про скасування низки податкових пільг.

Ініціатива податкової не тільки принесе 2,3 млрд грн, а й знизить куріння, - експерти
Фото: news.ub.ua

Парламентом уже сьогодні може розглянути законопроект про скасування податкових пільг, анонсований раніше головою Державної податкової служби Олександром Клименком. Про це повідомляють джерела у Верховній Раді.

Законопроект скасовує податки на прибуток підприємств для деяких галузей промисловості на загальну суму в 2,3 млрд грн, дає право податковій стягнути податковий борг до 110 тис. грн без рішення суду і проводити експертизу товарів. Крім того, збільшується специфічна частина акцизу на цигарки, плату за акцизні марки потрібно буде здійснювати наперед, посилюється контроль за обігом підакцизної продукції.

Опитані експерти загалом позитивно оцінили розроблений законопроект. "Якщо в попередні роки відсоток дефіциту держбюджету України поступово знижувався і бюджет ставав більш збалансованим, то цього року дефіцит знову йде вгору. Враховуючи, що доходи держбюджету додатково можуть знизитися через світову кризу і падіння промислового виробництва в Україні, розроблені податковою заходи економії зараз можуть бути дуже доречними", - вважає експерт Центру антикризових досліджень Дмитро Покришка.

Значні зміни заплановано законопроектом в оподаткуванні та контролі за підакцизною продукцією. "Законопроект вводить солідарну відповідальність за виробництво і збут підроблених тютюнових виробів. Це дуже своєчасне рішення, адже ринок тютюнових підробок в Україні постійно зростає. Тільки за минулий рік податкова міліція вилучила понад 120 млн підроблених сигарет", - розповів доктор держуправління, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Валерій Воротін.

Експерт міжфракційної депутатської групи "За духовність, моральність та здоров'я України", заслужений економіст України Олег Івченко впевнений: "Передбачене збільшення специфічної частини акцизу на тютюнові вироби дасть додатково понад 800 млн грн до бюджету. Причому податківці пропонують правильний акцент саме на фіксованій частині акцизу. По-перше, її легше адмініструвати, по-друге, вона підвищує нижню планку вартості цигарок. А для нас вкрай важливо, щоб передусім в Україні не було дешевих цигарок, найбільш доступних для дітей і підлітків. Це відповідає вимогам Всесвітньої організації охорони здоров'я, перед якою Україна має певні зобов'язання".

Також Івченко зазначив, що законопроект зменшує різницю в акцизах і, відповідно, різницю в ціні на цигарки з фільтром і без фільтру. "Знову-таки, це важливо з погляду боротьби з дешевими безфільтровими цигарками, ринок яких за останній рік зріс. Також важливо, що законопроект робить практично неможливим "податкове випередження", коли напередодні підвищення акцизу ринок "накачують" дешевими цигарками. Цим раніше грішили багато виробників цигарок", - пояснює він.

Відповідно, робить висновок експерт, "законопроект допоможе не тільки наповнити бюджет, але також продовжить тенденцію зниження куріння в Україні, якої активно дотримується Президент України, котрий підписав законопроекти про заборону реклами цигарок у місцях продажу і про заборону куріння в ресторанах і барах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram