ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" купує нові бурові вишки за $1,4 млрд

Установки купуються за рахунок позик компанії.

"Нафтогаз" купує нові бурові вишки за $1,4 млрд

НАК "Нафтогаз України" має намір придбати дві плавучі морські бурові установки загальною вартістю близько $1,4 млрд.

Як повідомляє прес-служба НАКу, термін подання пропозицій - до 29 жовтня 2012 року. Установки купуються за рахунок позик компанії без залучення бюджетних коштів.

Компанія очікує, що вони окупляться за 7-8 років, а економічний ефект від їх придбання становитиме близько $20 млрд.

За даними НАКу, значні запаси вуглеводнів у Чорному морі знаходяться на середніх глибинах моря від 120 до 1000 м. Першочерговою ділянкою на цих глибинах "Нафтогаз" бачить структуру Палласа. Її запаси газу оцінюються в 120 млрд кубометрів (з них на українську частину припадає 86 млрд), нафти і газового конденсату - 70 млн тонн (на Україну припадає 45 млн тонн).

Нагадаємо, раніше "Нафтогаз України" придбав дві плавучі бурові установки по $400 млн кожна. На думку деяких учасників ринку, їх ціна значно нижча - в районі $250 млн. Але міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заперечує, що "Нафтогаз" переплатив за вишки. За його словами, в $400 млн, крім вартості самої установки, входить також додаткове обладнання.

Зазначимо, що "Нафтогаз" може отримати 4 млрд грн з бюджету до кінця року. Уряд хоче напряму субсидувати НАК замість збільшення фінансування за рахунок розміщення облігацій внутрішньої держпозики.

"Нафтогаз" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу і найбільшим видобувачем нафти в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram