ГоловнаЕкономікаДержава

Україна візьме в оренду плавучий ЗПГ-термінал

Він зможе приймати до 5 млрд кубометрів газу на рік.

Україна візьме в оренду плавучий ЗПГ-термінал
Фото: fotohost.org

Україна візьме в оренду плавучу платформу, яка слугуватиме для приймання зрідженого газу до будівництва ЗПГ-терміналу на березі. Домовитися з орендодавцем в Держнацпроекті планують до 15 листопада.

"Переговори ведуться. Я не можу сказати з ким, але це одна зі світових компаній, яка працює з такими плавучими платформами вже не один десяток років. Переговори ми плануємо закінчити до 15 листопада і вийти на підписання меморандуму", - заявив директор департаменту міжнародного співробітництва Держнацпроекту Ігор Жовква.

Перший зріджений газ Україна повинна отримати на початку 2015 року за допомогою такої платформи. До цього терміну потрібно буде поглибити дно, створити портову інфраструктуру, з'єднати термінал з магістральними трубопроводами.

За зріджений газ триває відчайдушна війна між європейцями, де Україні особливо розраховувати нема на що

— Костянтин Симонов, гендиректор Фонду національної енергетичної безпеки РФ

На першому етапі через плавучу платформу Україна отримуватиме до 5 млрд. куб. м. газу, а на другому етапі, з моменту спорудження терміналу на березі, цей показник зросте до 10 млрд. куб. м.

За словами Жовкви, зараз Україна веде переговори з різними потенційними постачальниками зрідженого газу, у тому числі з Азербайджаном, Катаром, Алжиром.

Нагадаємо, Україна планує побудувати ЗПГ-термінал біля морського торговельного порту "Південний" в Одеській області. Прогнозна потужність терміналу становить 10 млрд куб. м газу на рік, період окупності - 9 років. Вартість будівництва ЗПГ-терміналу становитиме 846 млн євро. Частка держави в цьому проекті становитиме 25%. Перші обсяги газу можна буде отримати 2016 року.

Зараз майже дві третини споживаного газу Україні доводиться імпортувати з Росії. Вартість палива, придбаного 2011 року, перевищила $12 млрд. На думку влади, російський газ занадто дорогий. У зв'язку з цим Україна планує купувати більш дешевий зріджений газ у інших країн, імпортувати паливо з Європи і активно нарощувати власний видобуток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram