ГоловнаЕкономікаДержава

Присяжнюк обіцяє не відкривати ринок землі з 1 січня

Ще не ухвалено необхідний закон.

Присяжнюк обіцяє не відкривати ринок землі з 1 січня
Фото: lifedon.com.ua

Незважаючи на те, що мораторій на продаж сільгоспземель не продовжено на 2013 рік, це не означає, що ринок землі буде відкрито з 1 січня.

"Ринок землі ми, уряд, не плануємо відкривати з 1 січня 2013 року", - цитує міністра аграрної політики і продовольства України Миколу Присяжнюка агентство РБК-Украина.

Він нагадав, що купівлю-продаж землі можна здійснювати тільки після того, як будуть ухвалені закони про земельний кадастр і ринок землі. І якщо перший із них уже ухвалено, то другий ще на стадії законопроекту, до якого Присяжнюк має серйозні претензії.

Ніхто сьогодні не збирається навіть говорити про те, що земля сільськогосподарського призначення повинна бути вільним абсолютно товаром. До цього ми сьогодні не готові

— Сергій Тігіпко, віце-прем'єр України

"Я вважаю, що на сьогодні той законопроект, який готовий до другого читання з поправками, він не має права навіть розглядатися у Верховній Раді", - прокоментував він перспективи розгляду законопроекту про ринок землі в парламенті.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада відхилила відразу дві пропозиції продовжити мораторій на продаж землі до 2014 року.

Згідно із запевненням влади, навіть після введення ринку землі купувати і продавати її зможуть тільки громадяни України. Юридичні особи-підприємства й іноземці такого права не отримають. Однак продавати свою землю збирається лише невелика частина українців - 7,2%, згідно з опитуванням Центру Разумкова. За гектар землі вони розраховують отримати близько $6 тис. (47 635 грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram