ГоловнаЕкономікаДержава

Державі все складніше наповнювати скарбницю

Уманському ситуація нагадує кінець 2008 року.

Державі все складніше наповнювати скарбницю
Фото: Макс Левин

Надходження до державного бюджет різко сповільнилися. У вересні в загальний фонд скарбниці було перераховано 20 млрд грн, що лише на 0,01% більше, ніж у вересні 2011 року.

Бюджетні надходження нестабільні третій місяць поспіль. У липні в дохідну частину бюджету надійшло 18,92 млрд грн, що на 3 млрд грн менше, ніж у липні 2011 року. Проте вже в серпні доходи зросли на 1,5 млрд грн. Усього до загального фонду за дев'ять місяців направлено 208,5 млрд грн (зростання становило 10%). Про це пише

"Коммерсантъ-Украина".

Щоб укластися в заплановані бюджетом-2012 доходи загального фонду в 319,65 млрд грн, середньомісячні відрахування в жовтні-грудні порівняно з першим-третім кварталами повинні зрости майже на 60% - до 37 млрд грн. До кінця року залишилося зібрати 111,15 млрд грн.

Тим часом фінансисти заспокоюють - четвертий квартал традиційно є найбільш дохідним для казни. "На четвертий квартал припадає третина всіх річних доходів, а в листопаді зростання відбувається ще й завдяки сплаті податку на прибуток", - говорить президент Академії фінансового управління при Мінфіні Тетяна Єфименко.

Водночас колишній в.о. міністра фінансів

Ігор Уманський вважає, що невиконання доходів держбюджету може сягнути 40 млрд грн, щонайгірше - 70 млрд грн. "Нинішня ситуація нагадує кінець 2008-го - початок 2009 року, коли, крім зарплат і соцвидатків, нічого не фінансувалося", - вважає він.

Нагадаємо

, дефіцит державного бюджету в січні-серпні становив 16,655 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram