ГоловнаЕкономікаДержава

Україна встановила рекорд непривабливості для інвесторів

Бізнес скаржиться на фіскальний тиск і корупцію.

Україна встановила рекорд непривабливості для інвесторів
Томаш Фиала
Фото: kontrakty.ua

Індекс інвестиційної привабливості України, який визначає Європейська бізнес-асоціація (ЄБА), в третьому кварталі впав на 0,5 бала, до 2,14 із п'яти можливих. Це найнижчий показник за всю історію дослідження з 2008 року.

Про це йдеться в прес-релізі асоціації.

На думку 103 опитаних топ-менеджерів компаній-членів ЄБА, основні проблеми в країні все ті самі: фіскальний тиск, корупція, нестабільна політична ситуація напередодні виборів. 70% опитаних не бачать узагалі жодних змін на краще.

"Зниження показників індексу в третьому кварталі цього року відображає уповільнення темпів зростання в промисловому, аграрному та будівельному секторах. Позитивну динаміку демонструє наразі тільки ринок внутрішніх споживчих товарів", - зазначає президент ЄБА Томаш Фіала.

Уряд чекає від бізнесу на збільшення інвестицій у розвиток українських підприємств

— Микола Азаров, прем'єр України

Водночас у ЄБА сподіваються, що після виборів ситуація поліпшає. "Ми сподіваємося, що після виборів уряд сконцентрує свої зусилля на економічній політиці, орієнтованій і спрямованій на зростання", - заявив Фіала.

Нагадаємо, за перше півріччя цього року іноземні інвестори вклали в Україну $3,2 млрд прямих інвестицій, що на 15% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте половина із цієї суми припала на приватні грошові перекази від "заробітчан".

Обсяг капітальних інвестицій в економіку України за перші шість місяців цього року перевищив 112 млрд грн. Але водночас близько 70 млрд із них - це власні кошти підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram