ГоловнаЕкономікаДержава

Азербайджан готовий інвестувати в український нафтопровід

Условия: строительство нефтепровода в Польше и контракты на закупку нефти у Азербайджана.

Азербайджан готовий інвестувати в український нафтопровід
Фото: segodnya.ua

Держнафтокомпанія Азербайджану (SOCAR) готова фінансово брати участь в будівництві нафтопроводу, який би з'єднав українську мережу "Одеса-Броди" і Польщу в рамках проекту "Сарматія". Про це на конференції "Нафта, газ та медіа" в Баку сказав заступник віце-президента SOCAR Віталій Беглярбеков.

Польсько-українське СП "Сарматія" з'явилося 2004 року, 2007 року до нього увійшли азербайджанський SOCAR, грузинська Oil and Gas Corporation, литовська Klaipedos Nafta, польська PERN Przyjazn і українська АТ "Укртранснафта". Техдокументація була готова 2009 року, але нафтопровід так і не було побудовано.

За словами Баяларбаєва, польська сторона СП "Сарматія" може використовувати потенційно доступний грант Євросоюзу у розмірі 120 млн євро для будівництва нафтопроводу на своїй території. На території України добудувати потрібно трохи більше за 100 км.

Польща повинна побудувати свою частину нафтопроводу для з\'єднання із загальною системою, Україні треба трохи добудувати нафтопровід Одеса-Броди до польського кордону. Наше завдання - доставити сиру нафту, завантажити трубу. І ми це зробимо, щойно буде готовий нафтопровід.

— Натіг Алієв, міністр промисловості та енергетики Азербайджану і колишній керівник нафтової держкомпанії країни SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic):

"Якщо гроші Євросоюзу будуть отримані, якщо SOCAR буде в проекті щонайменше в якості продавців нафти, то проблем в інвестиціях в українську частину трубопроводу з азербайджанської сторони не буде", - сказав представник SOCAR. Він уточнив, що мова йде про пайову участь у будівництві.

В цілому SOCAR не задоволений темпами розвитку проекту. "Немає підтримки на урядовому рівні. Нам кажуть: дайте гарантії завантаження труби. Купіть нафту! Підпишіть контракт про довгострокові поставки нафти - це буде вам кращою гарантією", - сказав Беглярбеков.

Зараз SOCAR розвиває в Україні мережу фірмових заправних станцій, продає нафту на переробку на Західну Україну (НПК "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття") і періодично транзитом через Україну відправляє нафту в Чехію і Словаччину і в Білорусь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram