ГоловнаЕкономікаДержава

У Бойка розповіли, коли з'явиться альтернатива російському газу

Влада сподівається на імпорт з Європи або скраплений газ.

У Бойка розповіли, коли з'явиться альтернатива російському газу
Константин Бородин
Фото: regnum.ru

Україна почне імпорт газу не з Росії наприкінці 2013 або 2014 року.

Про це заявив заступник голови департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості міністерства Костянтин Бородін.

"Ми сподіваємося в міністерстві, що питання конкуренції буде принципово вирішено або наприкінці наступного року, коли, як ми сподіваємося, запрацює реверсивне постачання газу з Євросоюзу через Словаччину, або 2014 року, коли буде завершено будівництво першої черги LNG-терміналу", - цитує чиновника РБК-Україна.

Нагадаємо, російський газ обходиться Україні щорічно більш ніж у $10 млрд. НАК "Нафтогаз України" разом з компанією Ostchem Дмитра Фірташа 2012 року планують придбати у Росії 35 млрд кубометрів газу, з яких на НАК припаде 27 млрд. На наступний рік обсяг імпорту для НАКу заплановано на рівні 24,5 млрд кубометрів.

У зв'язку з дорожнечею російського газу і нездатністю отримати знижку від Росії українська влада почала активно шукати альтернативу.

Зокрема, в країні активізувалися проекти з видобутку власного газу. Вже проведено три конкурси на розробку газових площ (Скіфська площа на шельфі, Юзівська і Олеська площі на суші), ще чотири повинні бути оголошені незабаром.

Крім того, Україна починає будівництво терміналу зрідженого газу в Одесьскій області. Вже досягнута принципова домовленість з Туреччиною, яка погодилася пропускати через протоки Босфор і Дарданелли газові танкери в Україну. Потужність терміналу - 10 млрд кубометрів. Він розпочне роботу 2016 року. Однак Україна має намір взяти в оренду плавучу платформу потужністю 5 млрд кубометрів на рік. Перший газ з її допомогою, за даними Держнацпроекту, має бути отримано на початку 2015 року.

Також Україна домовилася про можливість поставок газу з Німеччини. Вже зараз країна готова приймати до 5 млрд кубометрів газу на рік з Європи. Цей обсяг у разі необхідності може бути збільшено до 20 млрд кубометрів.

Україна також сподівається за допомогою зони вільної торгівлі СНД отримати дозвіл Росії на використання її трубопроводів для поставок газу з Туркменістану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram