ГоловнаЕкономікаДержава

Росія обіцяє Україні газ по $160 в обмін на вступ у МС

Азаров не хоче обирати між РФ і ЄС.

Росія обіцяє Україні газ по $160 в обмін на вступ у МС
Фото: Макс Левин

У разі вступу в Митний союз Україна зможе отримувати російський газ по $160 за 1 тис. куб. м. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час спілкування з чиновниками в Одесі у вівторок.

"Росія нам висуває умови: давайте, приєднуйтеся до Митного союзу, і завтра у вас газ буде по 160 доларів", - цитує прем'єра "Інтерфакс-Україна" .

Азаров зазначив, що на країни Митного союзу припадає 40% зовнішньої торгівлі України, тому з одного боку їй може бути вигідним вступ в організації. Але з іншого - 30% зовнішнього товарообігу припадає на країни Європейського Союзу, тому Україні важлива і зона вільної торгівлі з ЄС. У зв'язку з цим Азаров заявив, що Україна не хоче обирати між Митним союзом і ЄС.

Нагадаємо, нині ціна на газ для України перевищує $400 за тисячу кубометрів. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозував, що ціна на газ у четвертому кварталі становитиме $432 за 1 тис. куб. м.

За оцінками Президента Віктора Януковича, справедлива ціна російського газу - $240-250.

Цьогоріч Україна в особі НАК "Нафтогаз України" планує закупити у Росії 27 млрд кубометрів газу. У зв'язку з дорожнечею російського палива країна веде активну роботу з диверсифікації джерел газу - активізувалися проекти з видобутку власного газу, ведуть переговори про імпорт зрідженого газу та реверсні поставки палива з Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram