ГоловнаЕкономікаДержава

Гаврилишин: Україна може стати європейською через 15 років

Для трансформації необхідна критична маса думаючих людей.

Гаврилишин: Україна може стати європейською через 15 років
Фото: platfor.ma

86-річний економіст і громадський діяч Богдан Гаврилишин виступив перед студентами Київської школи економіки та відповів на їхні запитання. Також він розповів свій рецепт перетворення України в більш розвинену державу європейського зразка, повідомляє один з учасників зустрічі.

Гаврилишин не бачить можливості швидких змін. "Вже була революція 1917 року, і нові керівники виявилися гіришими за колишніх. Швидкі зміни не дають бажаного результату", - вважає економіст.

Для досягнення мети він радить нинішній молоді створювати групи за інтересами, які б всередині своїх спільнот уже керувалися б європейськими правилами. Це можуть бути групи соціологів, математиків, журналістів - кого завгодно. Сам Богдан Гаврилишин раніше активно опікувався профспілковою роботою в Канаді.

"Зміни мають відбутися насамперед у цінностях, в етичній сфері", - сказав економіст. Трансформація країни забере не менше ніж 15 років, а більш реальна оцінка - 20-25 років. Цей час необхідний для формування критичної маси людей, які мислять по-новому.

Гаврилишин назвав чотири цілі, до яких варто прагнути молодим українським реформаторам:

  • політичні свободи,
  • високий рівень життя за низького економічного розшарування,
  • високий рівень соціального захисту (медицина, освіта),
  • дбайливе ставлення до біосфери.

На цих цінностях побудовані Норвегія, Швеція, Швейцарія, Канада, Австрія і Німеччина, вважає економіст.

Богдан Гаврилишин отримав науковий ступінь доктора наук з філософії та економіки в Женевському університеті 1976 року. Є іноземним членом НАН України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram