ГоловнаЕкономікаДержава

Україна чекає на рішення Польщі щодо добудови "Одеса-Броди"

Україна готова продовжити трубу до Плоцька.

Україна чекає на рішення Польщі щодо добудови "Одеса-Броди"
Фото: odessanews.biz

Питання про добудову нафтопроводу "Одеса-Броди" залежить від Польщі, заявили в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Україна готова продовжити трубу до польського міста Плоцька, повідомляє РБК-Україна слова замміністра Володимира Макухи. "Затримка тільки за нашими польськими друзями... Тільки-но вони будуть готові добудовувати свою частину труби, ми включаємося в цей процес", - заявив він.

Нафтопровід "Одеса-Броди", введений в експлуатацію 2001 року, будували для транспортування каспійської нафти з терміналів поблизу Одеси до Бродів і далі нафтопроводом "Дружба" або майбутніми новими нафтопроводами на захід до країн Європи.

Через брак нафти він декілька років простоював, а потім запустили в реверсному (зворотному) режимі, транспортуючи російську нафту з "Дружби" через Броди до Одеси для перевантаження на танкери.

2011 року нафтопровід "Одеса-Броди" було запущено в проектному напрямку для транспортування нафти до Білорусі. Всього було прокачано 990 тис. тонн нафти. Однак тепер "Одеса-Броди" для Білорусі не цікавий, оскільки нафта з Росії обходиться дешевше, ніж венесуельська і азербайджанська, яку качали нафтопроводу.

Нині відпрацьовують проект його добудови до Гданська. На початку року в Польщі говорили, що цей проект буде перспективним тільки в разі гарантій його заповнення. Наприкінці вересня міністр енергетики Азербайджану Натіг Алієв запевнив у готовності його країни завантажити "Одеса-Броди" нафтою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram