ГоловнаЕкономікаДержава

Лисичанський НПЗ дістався не Фірташу

Маловідома харківська фірма перебила пропозицію Group DF.

Лисичанський НПЗ дістався не Фірташу
Фото: timeua.info

Власником Лисичанського нафтопереробного заводу стала не Group DF Дмитра Фірташа, яку вважали основним претендентом, а маловідома харківська компанія "ГазУкраїна-2009".

Сума операції може становити до $300 млн, пише Forbes.ua із посиланням на джерело на ринку. Пропозиція Фірташа виявилася нижчою.

Водночас нинішній власник підприємства ТНК-BP цієї інформації не коментує.

Компанію "ГазУкраїна-2009", згідно з даними її сайту, створено 2003 року. Основні види її діяльності - реалізація скрапленого газу, природного газу, інших нафтопродуктів і товарів для нафтогазової галузі України. Але в держреєстрі сказано, що її зареєстрували 2008 року в селі Селекційне Харківського району Харківської області. З березня 2011 року компанія переїхала до Сімферополя.

Директором підприємства записано харків'янина Станіслава Левченка, але, за даними джерела, реальний керівник - харківський бізнесмен Сергій Курченко, який нібито часто посилається на дружні стосунки з Олександром Януковичем.

Світлими нафтопродуктами, за даними джерела в Кабміні, компанія почала активно цікавитися у травні 2012 року. Вона імпортує бензин А-95 із Білорусі, Румунії та Болгарії.

Нагадаємо, Лисичанський НПЗ - другий за потужністю в Україні нафтопереробний завод. Російсько-британський холдинг ТНК-ВР у березні зупинив виробництво на підприємстві через збитковість й оголосив про намір продати його.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, з 1 грудня в Україні заплановано ввести мита на імпорт нафтопродуктів, що повинно допомогти завантажити роботою вітчизняні нафтопереробні заводи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram