ГоловнаЕкономікаДержава

ICU: інстинкт самозбереження змусить Азарова домовитися з МВФ

У четвертому кварталі економіка може піти в мінус.

ICU: інстинкт самозбереження змусить Азарова домовитися з МВФ

Дані про спадання промислового виробництва у вересні (мінус 1,2% за дев'ять місяців проти такого самого періоду минулого року) говорять про скорочення української економіки. Компанія "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) розрахувала, що темпи зростання ВВП у третьому кварталі сповільнилися до 0,2% після зростання в перших двох кварталах на 2% і 3% відповідно.

Таким чином, реальні темпи зростання ВВП в річному вираженні (за останні чотири квартали з урахуванням третього кварталу 2012 року) різко сповільнилися до 2,5% в річному численні після зростання більш ніж на 4% в річному зіставленні в першому півріччі і в останні сім кварталів з четвертої чверті 2010 року.

Поточна економічна політика нестійка і може призвести до провалу

"Тенденція уповільнення економіки, де ключові сектори скоротилися, говорить про дуже мляве і, цілком можливо, негативне зростання в четвертому кварталі. Ризик розширення бюджетного дефіциту вказує, що поточна економічна політика нестійка і може призвести до провалу. Ми вважаємо, що інстинкт самозбереження уряду буде підштовхувати чиновників до якнайшвидшого укладення угоди з МВФ в четвертому кварталі, відразу після виборів", - повідомляє Олександр Вальчишен, аналітик ICU.

Раніше повідомляли про падіння в сільському господарстві (мінус 4,6%), будівництві (мінус 9,1%) і транспорті (пасажирський - мінус 0,9%, вантажний - мінус 7%). Єдиний світлий промінь у цьому царстві темряви - роздрібна торгівля, яка зросла на 16% за дев'ять місяців порівняно з таким самим періодом минулого року.

Нагадаємо, МВФ наполягає на зростанні тарифів на газ і опалення для населення до ринкового рівня (тобто приблизно вп'ятеро на газ і приблизно вшестеро на опалення).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram