ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС готовий дати Україні €200 млн взамін на прозорі держзакупівлі

Буде прийнятний результат - Україна отримає гроші.

ЄС готовий дати Україні €200 млн взамін на прозорі держзакупівлі
Фото: horoshienovosti.com.ua

Європейський Союз готовий надати Україні 200 млн євро фінансової допомоги, якщо країна зробить прозорою систему державних закупівель.

"Ми можемо говорити про 200 млн євро до кінця 2013 року на реалізацію декількох проектів у секторі державних закупівель, енергетики, захисту навколишнього середовища, скасування технічних бар'єрів. Однак є умова виділення коштів - конкретні досягнення у розвитку означених секторів і в системі управління державними фінансами" , - заявив керівник програм допомоги Україні представництва ЄС в Україні Ендрю Расбаш.

"Ми повинні побачити, що механізм розподілу коштів зручний і зрозумілий, оскільки фінансова допомога йде безпосередньо в бюджет країни й далі її розподіляє українська влада. Образно кажучи, ми будемо платити за результатом: є прийнятний результат - ми переводимо гроші", - додав він.

Він зазначив, що минулого року ЄС надав 31 млн євро фіндопомоги, але потім програму співпраці згорнули через сумнівний законопроект про держзакупівлі, коли було скасовано обов'язкове узгодження державних закупівель у одного учасника в Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, за 2011 рік на здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг було використано майже 136 млрд грн, з яких на закупівлі за процедурою в одного учасника - 53,2 млрд грн, або 39% загальної кількості.

Цього року влада ухвалила ще один законопроект, який може призвести до зростання корупції під час держзакупівель. Ідеться про закон про виведення держпідприємств із-під обов'язкової дії тендерних процедур Закону "Про здійснення державних закупівель".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram