ГоловнаЕкономікаДержава

Промисловість сповільнить падіння, - прогноз

Економісти бачать зв'язок між погіршенням економічної ситуації та курсом гривні.

Промисловість сповільнить падіння, - прогноз

У спаданні промисловості, яке у вересні становило 7%, багато в чому винувата відсутність доступного кредитування. Однак незважаючи на це, в решту місяців воно сповільниться.

Таку думку LB.ua висловила Олена Белан, головний економіст Dragon Capital.

"Усе вагомішу роль у промисловому спаданні, а також уповільненні економіки в цілому, починає відігравати фактична відсутність кредитування на тлі жорсткої монетарної політики, спрямованої на підтримку стабільного курсу гривні до долара США, яку проводить НБУ з травня цього року", - заявила вона.

Певну роль у вересневому спаданні зіграла також менше кількість робочих днів порівняно з минулорічним вереснем і деякі інші тимчасові чинники, такі як пізніше збирання олійних культур.

Водночас Белан вважає, що за місяць темпи падіння скоротяться і за підсумками року спадання промвиробництва не перевищить 1,5% (зараз воно становить 1,2% після дев'яти місяців).

Нагадаємо, найбільші проблеми зараз у харчопромі та легкій промисловості (для окремих позицій падіння сягає 20% за дев'ять місяців). Переробка нафти і виробництво дизпалива скоротилися майже удвічі, виробництво мазуту - більш ніж на 60%. У машинобудуванні проблеми з випуском двигунів і електрогенераторів, тракторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram