ГоловнаЕкономікаДержава

США допоможуть Україні реформувати держзакупівлі

Стратегія розвитку розрахована на 5-7 років.

США допоможуть Україні реформувати держзакупівлі
Фото: delo.ua

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) разом з європейськими експертами підготувало стратегію розвитку системи держзакупівель в Україні.

Реформа розрахована на 5-7 років і має стартувати 2013 року після погодження з урядом, пише "Коммерсант-Украина".

Стратегія передбачає створення баз даних держзакупівель з можливістю пошуку за видами закупівель, товарами та датами. Вона також містить пропозицію запровадити централізовану закупівлю, коли замість сотень тендерів проводиться один. USAID також рекомендує надати можливість учасникам процедур переглядати вартість договору залежно від цін на ринку.

Електронним держзакупівлям присвячено окремий блок стратегії. Їх правильне виконання, на думку експертів, допоможе збільшити кількість учасників, підвищить прозорість процесу і скоротить витрати на проведення торгів.

Стратегія також містить рекомендації і щодо участі українських відомств у торгах. Так, на думку авторів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі має перестати втручатися в процедуру проведення тендерів, почавши аналізувати ефективність конкурсів. Антимонопольному комітету, що розглядає скарги учасників, радять підготувати он-лайн-базу своїх рішень.

Нагааємо, Європейський Союз готовий надати Україні 200 млн євро фінансової допомоги, якщо країна зробить прозорою систему державних закупівель.

За даними Держслужби статистики, за 2011 рік на здійснення держзакупівель товарів, робіт і послуг було використано майже 136 млрд грн, з яких на закупівлі за процедурою у одного учасника - 53,2 млрд грн, або 39% від загальної кількості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram