ГоловнаЕкономікаДержава

Економіст пояснив, чому вибори в Україні коштують дорого

Партії та кандидати витратять на них 1 млрд грн.

Економіст пояснив, чому вибори в Україні коштують дорого
Марьян Заблоцкий
Фото: Артем Атаманюк

Вартість проведення виборів безпосередньо залежить від рівня економічної свободи в країні - що він нижчий, то дорожче обходиться волевиявлення громадян.

Про це пише начальник відділу економічних досліджень "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький на LB.ua.

"Найкраще витрати на вибори пояснює індекс економічної свободи від Heritage Foundation. Що вищий у країні рівень економічної свободи, то менша вартість виборів", - пише він.

Згідно з оцінкою Heritage Foundation, Україна належить до низької категорії репресивних економік. Тому економіст вважає закономірним те, що вибори в країні дуже дорогі.

"В Україні існує жорсткий державний контроль над цінами, надзвичайно складними є дозвільні процедури для започаткування та ведення бізнесу. Результатом значного контролю над бізнесом є корупція. Для успішного ведення бізнесу підприємці змушені більш активно вкладатися в політику та лобіювати свої інтереси", - пояснює Заблоцький.

За його даними, загальна сума витрат на проведення виборів у розрахунку на одного виборця в Україні становить 12 доларів (0,4% від ВВП на душу населення). У США (10-те місце в індексі економічної свободи) - 3 долари, або 0,01% ВВП на душу населення, а в Португалії (68-ме місце) - 1 долар, або менш ніж 0,01% ВВП на душу населення.

"Поки в країні не буде вищого рівня економічної свободи, уряд і політичні партії витрачатимуть значні кошти на організацію виборів", - робить висновок економіст.

За його оцінками, сума витрат партій і кандидатів на парламентських виборах, які пройдуть 28 жовтня, становитиме 1 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram