ГоловнаЕкономікаДержава

Геєць: пенсійна реформа залишиться в спадок наступникові Януковича

Учений не бачить альтернатив підвищенню пенсійного віку.

Геєць: пенсійна реформа залишиться в спадок наступникові Януковича
Фото: Макс Левин

Пенсійна реформа в Україні ще далека від завершення, вважає голова Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук Валерій Геєць.

В інтерв'ю "Економічній правді" академік зазначив, що підвищення пенсійного віку для жінок "лише перший і далеко не основний крок" у цій реформі.

"Попереду ще стільки роботи! І двох президентських термінів Януковичу не вистачить, щоб завершити пенсійну реформу. Вона дістанеться у спадок наступному президентові, на все це знадобиться близько 20 років", - зауважив Геєць.

Разом з тим він вважає, що проведення пенсійної реформи безальтернативний шлях, оскільки для дотримання колишньої моделі існування пенсійної системи пенсійний вік довелося б підвищити до 85 років.

"Коли встановлювали терміни виходу на пенсію в 55-60 років для чоловіків і жінок, то середній вік життя становив 45-55 років. До пенсії доживали обрані, тому фінансовий механізм працював. Сьогодні тривалість життя - 68-69 років. За такої тривалості життя вік виходу на пенсію не зможе забезпечити колишній механізм. Щоб реалізувати колишню модель, пенсійний поріг слід встановити на рівні 85 років", - зазначив Геєць.

Нагадаємо, в липні 2011 року парламент запровадив підвищення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років із щорічним його збільшенням на 6 місяців, починаючи з 1 жовтня. Крім того, закон передбачає збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців із 60 до 62 років.

Наступний етап пенсійної реформи - накопичувальна система пенсійного забезпечення.

Пенсійна реформа була однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram