ГоловнаЕкономікаДержава

Янукович допоміг синові отримати контроль над п'ятьма вугільними фабриками

Підприємства опинилися в руках Олександра Януковича ще до завершення їхньої приватизації.

Янукович допоміг синові отримати контроль над п'ятьма вугільними фабриками
Фото: focus.ua

Олександр Янукович, старший син Президента Віктора Януковича, отримав контроль над п'ятьма збагачувальними вугільними фабриками в Донецькій області ще до завершення їхньої приватизації, про яку голова ФДМ Олександр Рябченко заявив у вересні,.

Йдеться про фабрики "Червона зірка", "Комсомольська", "Вузлівська", "Україна" та "Росія", пише Катерина Каплюк у Forbes.ua.

З першої половини 2000-х років ці підприємства, формально залишаючись державними підприємствами, перебували в оренді у пов'язаних між собою структур, які контролює Донбаський розрахунково-фінансовий центр (ДРФЦ), нині пов'язаний з Олександром Януковичем.

Однак 2012 року фабрики почали готувати до приватизації, після чого їх перетворили на акціонерні товариства, мажоритарні пакети в яких отримали орендарі. При цьому виданню не вдалося знайти жодних слідів виплат ДРФЦ за ці частки в збагачувальних фабриках.

Схему, подібну до тієї, за якою фабрики ще до завершення приватизації опинилися в руках ДРФЦ, український суд ще недавно визнав неприйнятною, пославшись на стару версію закону "Про управління об'єктами державної власності", відповідно до якої частка держави в юрособі, створюваній на базі об'єктів держвласності, не могла бути меншою за 50%.

Але в березні закон змінили. У нього вставили абзац, згідно з яким вимога про 50% частки держави не поширюється на випадки перетворень орендних підприємств на господарські товариства. Автор цієї поправки - сам Президент Віктор Янукович.

Нагадаємо, журнал "Корреспондент" включив сина Януковича в п'ятірку найвпливовіших людей в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram